НОВИНИ

Прокуратурата на Дрезден (столицата на Саксония) е повдигнала обвинения срещу Фрауке Петри – бивш лидер на класиралата се трета в немските избори „Алтернатива за Германия“ (AfD).

Петри е обвинена в даване на лъжлива информация относно финансиране на регионална избирателна кампания в Саксония през 2014 г., съобщава DPA, позовавайки се на обвинението. Обвиненията се отнасят до заеми, които кандидатите за депутати в ландтага са давали за предизборната кампания на партията. По-късно, AfD беше обвинена, че е извадила от списъците с кандидати един от тях, защото не е искал да даде такъв заем на партията.

Петри е депутат от „ландтага“ (регионалния парламент) на Саксония, а през есента нейни колеги инициираха процедура за лишаването й от депутатския имунитет. В края на август процедурата в ландтага завърши и така се „отвори път“ за юридическото преследване на Петри.

На изборите от 24 септември AfD за първи път успя да влезе в Бундестага, събирайки 12.6% от вота на избирателите – с което причини „големи главоболия“ на г-жа Меркел по отношение формирането на бъдещото правителство. Петри успя да влезе и в новия състав на германския парламент, получавайки пряк мандат като резултат от победата в избирателния й окръг в Саксония. Петри ще “действа“ в новия немски парламент като независим депутат след като напусна AfD.

По информация на ТАСС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас