НОВИНИ

Ако не защитим националните си интереси в Европа ни остава ролята или на „сирачето“ или на „доведеното дете“

Румъния скоро ще бъде подложена на натиск от идващите маси, търсещи убежище и граничната сигурност на страната ще бъде ключова за Европа, според унгарския премиер Виктор Орбан.

В интервю за базирания в Новиград ежедневник „Bihari Napló“ Орбан коментира още, че по-скоро ще окажат помощ на Румъния в защита на границите, отколкото да строят нова ограда по унгаро-румънската граница.

„Трябва евентуално да се установи гранична система на нейната (румънската – бел. ред.) източна граница. В противен случай Румъния ще бъде залята от мигранти“, коментира той и допълва, че при такава ситуация на Унгария ще се наложи да издигне ограда.

„Това е нещо, което ние искаме да избегнем, ако въобще е възможно. Вместо това, ние бихме били щастливи да помагаме на Румъния в защита на нейните източни граници, ако е необходимо“, коментира още той.

Унгарският премиер допълва, че гледа с голяма надежда на Румънската Ортодоксална църква и политическото ръководство на страната и вярва, че те също ще разпознаят този въпрос като отнасящ се за бъдещето на Румъния: Християнското бъдеще на Румъния. И допълва, че вярва, че на тези основи в бъдеще Румъния и Унгария биха могли да се ангажират в добро сътрудничество.
Орбан коментира още, че вижда бъдещето като великите десетилетия на Централна Европа.

„Поляците, чехите, унгарците и словаците със сигурност ще постигнат голям успех заедно“, казва той и допълва, че той „би прибавил също и словенците“. Орбан отбелязва, че все още има няколко въпроса за разрешаване с хърватите и че сърбите със сигурност биха искали да се присъединят към тази „история на успех на Централна Европа“.

Орбан допълва също, че румънските унгарци ще имат значителна роля в издигането на региона, а също и че „румънците трябва да решат дали те са способни да се свържат с по-голямата централно европейска история на успех, докато си сътрудничат с унгарците, стартирайки съвместни икономически проекти и поставяйки (си) съвместни цели“. Той заявява, че „В рамките на един формат „В4 + Румъния“ („Вишеградската четворка + Румъния“), ние бихме могли да намерим форми на сътрудничество, които евентуално също биха означавали увеличаване на стандартите на живот, по-голяма сигурност и по-добри перспективи за румънците в Румъния; ние държим тази врата отворена“. 

Унгарският премиер е заявил също, че Унгария трябва да дискутира с Румъния своите регионални икономически програми, като „междувременно, ние трябва да отворим вратата, през която румънците биха могли да влязат в централноевропейската икономическа зона“. В тази връзка, той е напомнил за успешното сътрудничество със Сърбия, Словения и Словакия. „Ние очакваме по някакъв начин да си стиснем ръцете и с румънците, като част от взаимноизгодното икономическо сътрудничество“, казва още Орбан.

Очевидно, страните от Вишеградската група предвиждат разширяването на взаимодействието със страните от Централна и Източна Европа – независимо, дали те са членове н ЕС или не. Това сътрудничество неминуемо води и до задълбочаване на взаимодействието и подкрепата между тези страни и по други въпроси. Така напр. Румъния вече активно и до голяма степен подкрепя позициите на Вишеградската група по един от най-болезнените за ЕС проблеми – миграционната криза.

Но, също толкова очевидна е и липсата на каквато и да било заинтересованост в управляващите в България, нашата страна активно да търси възможности за присъединяване към този процес. Скорошното посещение на премиера на Полша Беата Шидло доказва това. (Едва ли някой си въобразява, че тя е дошла в България за да чуе мнението на премиера Борисов за отпадането на санкциите срещу Русия?!)

04 10BorisovJunk

Ако нещата продължават да се развиват по същия начин, в скоро време България ще се окаже доста „изолирана“ в северно и западно направление.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас