НОВИНИ

Въпреки, че РФ е имала всички възможности за намеса не го е направила поради политически рискове, Ханс-Георг Масен

Ръководителят на германското контраразузнаване Ханс-Георг Масен е убеден, че Москва не се е намесвала в наскоро проведените избори за Бундестаг, опасявайки се от политически последствия, въпреки, че е имала всички възможности за това.

Това е мнението му, изразено пред Комисията на Бундестага по контрол на дейността на специалните служби.

„Ние стигнахме до извода, че въпросните данни (става въпрос за изтичане на данни през 2015 г. – бел. ТАСС) по-скоро не са използвани, защото политическите последствия биха били твърде високи“, казва той, цитиран от ТАСС.

Пред немските законодатели, той отново е изложил версията на ведомството, според която зад кибератаката на системата на Бундестага от 2015 г. е т. нар. „APT 28“ (Advanced Persistent Threat) хакерска група.

„Ние изхождахме от това, че нападенията, които ще послужат основно за кампания по дезинформация, ще се случат дълго преди изборите, за да  генерират информация и да я използват“, казва Масен и допълва, че службата е установила, че през 2015 г. е имало „атака на Бундестага, зад която стои руска специална служба“.

По думите му, Ведомството по охрана на конституцията не знае какви данни може да са попаднали в ръцете на недоброжелателите и какво те са планирали да направят с тях.

Немските власти, нееднократно са предупреждавали, че чуждестранни хакери – вскл. руски – се опитват да повлиаят на резултата от парламентарните изцбори. Въпреки това, нито едно от силовите ведомства не е предоставило никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения (версия).

Руската страна нееднократно е отхвърляла обвиненията в кибератаки.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас