НОВИНИ

Потокът по "тунизийския маршрут" не спира. "Пристигат джихадисти", кметът на Палацо

Казано по-накратно – Тунис си изпразва затворите в Италия. За последните няколко дни мигранти от Сфакс или Зарзиса са акостирали на италианския остров Лампедуза, като броят им е не по-малко от 300 човека. Дори за последните няколко часа - преди да бъде регистрирана "пета степен" вълнение – на италианския бряг са акостирали нови лодки.

Всички те са млади хора, на възраст от 17 г. до 30 г., които са извършили престъпления – големи и малки – в своята страна. Като се започне от търговия с наркотици до кражби и грабежи.

Казано накратко, местните (тунизийски) престъпици се прехвърля в Италия, а причините за това тепърва трябва да бъдат установени.

Това няма нищо общо с хората, които гладуват или бягат от война. Те не са дори и икономически мигранти, а реални, доказани и осъдени престъпници.

"Миграционния феномен, които тръгва от Тунис предизвиква опасения относно възможното проникване на потенциални джихадистки клетки», пише Роберто Амматуна, кмет на Поцало до министъра на вътрешните работи Марко Минити.

Темата наскоро е повдигана и от евродепутата (от Лига Норд) Анджело Джоокка, който комертира пред медиите, че за това е бил информиран от италианския посланик в Тунис.

Разкритията на Джокка са още по-притеснителни – "От 1 600 затворници напуснали затворите благодарение на двойното помилване решено от Тунис, най-малко 800 вече са пристигнали в Италия", казва той.

В коментар (по телефона от Сфакс), където е отишъл да събира доказателства относно новия мигрантски маршрут, той съобщава, че "някои млади мъже, едва излезли от затвора получават съобщение, което им предлага "сигурно" преминаване през море в Италия на цена от 3 000 динара около 1 000 евро". Получилите офертата се организират и напускат, допълва депутатът и напомня, че именно тунизийски граждани са "отговорни за последните (терористични) атаки".

Двойната амнистия за която говори Джокка е от юни по повод края на Рамадана и от юли по повод 60-тата годишнина на Тунизийската република.

В интервю за "Ал Джазира", министърът на външните работи на Италия , Франко Фратини казва, че страната му "носи бремето на хора, които нарушават международния и европейския закон".

По данни на Средиземноморската обсерватория, от "1 583 тунизийци, които са получили съкращаване на присъдите, са пуснати 412". Но към тях трябва да се добавят и не е ясно колко голям брой жители на страната, където т. нар. "микропрестъпност" е в огромни размери.

Междувременно, "мигрантите", пристигнали на Лампедуза през последните дни, са транспортирани на остров Сицилия от където, след като са идентифицирани са свободни да отидат където си искат. Къде отиват тези хора не е ясно. Не е ясно къде са и какво правят докато не извършат някое правонарушение и не бъдат задържани.

Помислете си за Берлин, Анис Амри или Ахмед Ханачи, който в неделя закла две млади французойки – и двамата са дошли в Европа от Тунис, и двамата са минали през Априлии, където е можело да създадат джихадистка клетка готова да нанесе удар по Европа и върху каквато възможност (едва) сега работят антитерористите..

Но, дори и да "забравим" за чисто терористи(ните атаки, тунизийските криминални престъпници, които европейските политици ни "натрисат" с голяма радост и умиление, несъмнено ще дадат своя "ценен принос" в "културното обогатяване" на европейския престъпен свят.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас