НОВИНИ

САЩ искат увеличаване на контингента на НАТО в Афганистан

Бившият афганистански президент Хамид Карзай отправи остра критика по отношение на „новата политика на САЩ“ за страната му.

В интервю за ВВС-Урду (в сряда) той казва, че вярва, че в новата политика на Вашингтон има „някаква скрита конспирация или стратегия за този регион“. Той се е обявява също и срещу действията на САЩ срещу цели на територията на Пакистан, чиято официална цел е елиминирането на "сигурни убежища на терористи". "Ние никога не сме одобрявали военни действия срещу Пакистан, ние не искаме това да се случва", заявява той. (Интересно, защо Карзай гонори за военни действия срещу държавата Пакистан, а не за такива на пакистанска територия, което все пак не е едно и също нещо?!)

Наскоро администрацията на Тръмп разреши разполагането на 3 000 (допълнителни) военни в Афганистан, където САЩ вече имат сили с численост 11 000.

В четвъртък новият постоянен представител на САЩ към НАТО, Кей Бейли Хатчинсън заяви, че САЩ са поискали от НАТО да изпрати в Афганистан още 1 000 военни за усилване на мисията на Алианса „Решителна поддръжка“ (Resolute support).

По думите й, искането е в рамките на новата стратегия на САЩ, според която общата численост на военните за „усилване на мисията в Афганистан включва 3 000 американски войници и 1 000 военни от НАТО“.

През август генералният секретар на организацията, Йенс Столтенберг съобщи, че страните от НАТО вече са се договорили за увеличаване числеността на своята (не бойна) мисия в операцията в Афганистан от 2018 г.  Към момента страните от  Алианса имат в Афганистан контингент инструктури и съветници с численост от около 12 000 човека.

Основните бойни сили на НАТО бяха изведени от Афганистан към края на 2014 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас