НОВИНИ

След референдума за независимост на Кюрдистан и арабите-сунити в централните и северни провинции на Ирак планират да организират референдум за установяването на автономен регион.

Според изявление за „БасНюз“ на Шейх Музахим ал-Хует – племенен лидер и говорител за сунитските племена в провинция Ниневия – исканият автономен регион ще включва: провинциите Ниневия, Анбар, Диала и Салахудин, както и зоните на столицата Багдад със сунитско мнозинство, което се нарича „Багдатски пояс“.

В Ирак има 19 говернорат (познати повече като „провинции“) упоменатите от сунитските племенни лидери провинции практически са почти 50% от територията на цялата страна (при това - без „Багдатския пояс“).

Нормално е идеята за подобна промяна да не бъде приветствана от всички (съпроводено с поредното вътрешно разместване на население и поток мигранти към други страни) и тук резонно възниква въпросът – До кога европейските граждани (данъкоплатци) ще трябва да издържат хората, бягащи от идеите на собствените си политици и племенни лидери?

Още повече, че едно е ясно – за разлика от кюрдския референдум, където основата е народ/нация – идеята на сунитските племена си е на чисто религиозна база.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас