НОВИНИ

Министърът на външните работи на Унгария, Петер Сиярто отново отправи критика към наскоро приетия в Украйна закон „За образованието“ определяйки го като позорна и неприемлива стъпка по пътя към интеграцията в ЕС.

„Това е позор! Това е позорна и неприемлива стъпка по пътя на Украйна към понататъшна интеграция в ЕС“, казва той в интервю за „Комерсант FM“ и допълва, че в Украйна живеят около 150 хил. унгарци.

По думите му, подписаният от президента Петро Порошенко в края на септември закон „противоречи на Споразумението за асоциация, изключващо каквото и да било нарушаване на правата на малцинствата“.

Сиярто допълва, че спорният закон, който засяга не само унгарците, живеещи в крайна, но и всички други малцинства, вкл. българското, „подкопава“ основополагаща договореност между Будапеща и Киев за това, че „националните малцинства могат да получават образование на роден език“.

„Необходимо е решително да се противодейства на подобни нововъведения, независимо от това за коя страна става въпрос“, подчертава унгарският външен министър.

Той обръща внимание и на „липсата“ на реакция от страна на европейските институции (а и правозащитни организации – бел. ред.) и казва: „погледнете, европейските организации обикновено жестоко и без забавяне се нахвърлят с критики върху Унгария или Полша; а тук вече мина месец – и нито едно реално твърдо изявление от страна на европейските институции така и не последва“.

„Това също е напълно недопустимо – това са двойни стандарти, за която и страна да става въпрос“, казва още той и допълва, че Будапеща ще повдигне въпроса на сесията на ПАСЕ.

Само за сравнение, по данни kна “Factbook“ на ЦРУ българското малцинство в Украйна е 0.6% от населението, второто по големина след руското (17.3%) и два пъти по-голямо от унгарското (0.3%) или румънското (0.3%).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас