НОВИНИ

Шведските власти са задържали 20-годишен мъж на летището „Гьотеборг-Ландветер“ след като в багажа му е открито взривно вещество.

Част от залата за заминаващи на летище „Ландветер“ е била отцепена от полицията в четвъртък (5 октомври), след като при проверка е намерен „подозрителния обект“. На мястото е било извикан специализиран екип за бомби, а в последствие отцепения район е бил освободен.

По информация на „Göteborgs-Рosten“ (GP), подозрителният предмет се е оказал „триацетон трипероксид“ (TATP) – по-познат и като „майката на Сатаната“. Веществото е много трудно за откриване и е използвано в няколко терористични атаки, вкл. тази в Париж (2015 г.), Лондон и Манчестър (2017 г.).

В четвъртък (вечер) полицията съобщи, че все още не могат да потвърдят точно какъв е „подозрителния обект“, но го третират като „потенциално опасен“ .

Задържаният е пътувал към друга страна от ЕС, но е бил задържан когато се е опитал да мине през проверка за вътрешни линии. Друга информация за него към момента не е азпространена от властите.

Заместник ръководещият прокурор е коментирал за GP, че мъжът е немски гражданин, а адвокатът му е съобщил, че той отхвърля обвиненията (какви официално са те, не е ясно!).

„Säpo“ (Швейцарските специални служби) е съобщила, че е уведомена за случая, но не е ангажирана в разследването на този му етап.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас