НОВИНИ

Членове на „Джабхат Фатах ал-Шам“ (бившата „Джабхат ал-Нусра“/“Фронт ал-Нусра“), които атакуваха на 18 септември наблюдателен пост на руската военна полиция в Хама (Сирия) са използвали оръжие произведено в САЩ, Белгия и Франция заяви пред журналисти представител на Сирийската Арабска Армия (САА).

„Днес, тук е представено оръжие, иззето от бойците преди няколко дни. То е доставяно на терористите нелегално от чужбина. Тук има над 100 единици стрелково оръжие и ръчни гранатомети произведени в САЩ, Белгия и Франция“, казва Валид Хали по време на демонстрация на заловеното оръжие, цитиран от РИА „Новости“.

В редица случаи джихадистите сами са доработвали серийни образци – в частност, трофеи на сирийските военни са станали американски М-16 със непроизводствени (оригинални)  устройства за закачане на оптически прицел.

Според изявление на началника на главно оперативно управление на сирийската армия, генерал Али Ал-Али, в Източна Гута и източните квартали на столицата Дамаск са били събрани неопровержими доказателства за това, че терористите използват чуждестранно въоръжение и боеприпаси.

„Заснети са осколки от боеприпаси чуждестранно производство със серийни номера. С дадените боеприпаси бойците редовно обстрелват жилищни квартали на Дамаск и неговите покрайнини“, отбелязва Ал-Али.

По думите му, по време на разминирането на квартал Сахур-2 (източните райони на Алепо) военните с намерили и обезвредили 193 боеприпаса, сред тях – гранати към подцевен гранатомет М203 (на снимката) и 60-мм гранати американско производство.

Пред медиите, той разказва, че в периода 5 -15 септември т.г. САЩ са изпратили в Сирия 1 421 камиона с боеприпаси и въоръжение – те са били предназначени за борба с терористите, но са се окзали в „ръцте на самите терористи“ – „Джабхат Фатах ал-Шам“ и „Ислямска Държава“.

Ал-Али разказва, че оръжието, което попада при терористите е купено по програми на Пентагона за помощ на съюзниците. То се доставя в Близкия Изток по море и се препраща в Сирия през участъци на границата, които е са под контрола на правителствените сили.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас