НОВИНИ

От 700 лица, потърсили убежище в Дания, които са твърдели че са „без поданство“ от Кувейт се е оказало, че 634 всъщност са излъгали. Те са от други арабски страни, съобщава датския „Jyllandsposten“.

Датската имиграционна агенция систематично е проучила тези 700 лица, търсещи убежище като са използвали и историята им в социалните медии, мобилни данни и международно сътрудничество – така властите са успели да докажат, че повечето от тях са излъгали за своя бекграунд.

Исканията за убежище на всичките разкрити 634 лъжци са били отхвърлени през лятото, според съобщението на „Jyllandsposten“. Всъщност много от тях – поне 300 – се е оказало, че са от Ирак.

Защо те са излъгали? Разбира се, лицата без поданство/гражданство имат по-големи шансове (могат по-лесно) да получат убежище. През 2016 г. 82% от търсещите убежище без поданство/гражданство са получили такова (конкретни данни/отделна статистика за лицата без поданство от Кувейт – няма), докато то е било дадено едва на 13% от търсещите от Ирак.

Заместник ръководителят на Агенцията, Андерс Дорф е коментирал, че и преди са „виждали случаи на мошенничество“, когато са били лъгани за националността, но „никога“ в такъв мащаб.

Всъщност 300 от лъжците са се оказали от една фамилия. Като датските власти дори са намерили в двама от заявителите „наръчници“ с инструкции, какво точно да кажат и направят, за да звучи достоверно „историята за Кувейт“ и да получат убежище.

Така на практика, декларираното желание за нов живот – започване на чисто – всъщност за доста започва с „ЛЪЖА“ за сметка на хора, проявили състрадателност и разбиране.

По думите на проф. Тмас Гамелтоф-Хансен (от института Раул Валенберг в Швеция) и „наръчникът“ (ръководството) и мащаба на делото говорят за това, че има организирана мрежа.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас