НОВИНИ

Президентът на Чехия, Милош Земан предложи Русия и Украйна да се договорят по въпроса с Крим на основата на изплащане на компенсация за Киев.

Коментарът на Земан беше направен във вторник в отговор на въпрос на Алексей Гончаренко - член на украинската делегация и заместник ръководител на фракцията „Блок Петро Порошенко“ – в ПАСЕ.

„Крим – това, вече е свършен факт. Смятам, че е възможно да си представите, че Русия би изплатила на Украйна някакви компенсации.“, казва Земан, цитиран от ТАСС. Той допълва, че компенсациите може да са „във финансова форма или нефт и газ“.

Според Земан, ако Украйна не се съгласи на компенсация започва „европейска война“.

„Ако ние искаме да вземем Крим и да го върнем на Украйна, това ще означава европейска война“, казва той провокативно към бившия немски президент Йоахим Гаук. По думите на Земан подобна ситуация е недопустима – „Ние сме длъжни да избегнем европейска война и вие трябва да го разберете“, казва той на депутатите.

Земан също така определя като „грешка“ предаването от СССР на Крим в състава на Украйнската съветска социалистическа република (УССР) през 1954 г.

„Никита Хрушчов направи непростима глупост и световните политици го признават сега, че Крим не може да бъде върнат в Украйна“, казва чешкия политик.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас