НОВИНИ

По оценки на йорданските власти1 настаняването (и грижите) на стотиците хиляди бежанци от съседна Сирия е струвало на страната повече от 10 млрд. долара.

По данни на ООН в момента в Кралството има около 650 000 сирийски бежанци, но йорданското правителство дава далеч по-голям брой – 1.3 млн. човека.

В изявление на йорданското МВнР (разпространено във Фейсбук и цитирано от АФП), пише, че „повече от 10.3 млрд. долара“ са били похарчени за устройване на бежанците.

В сумата са включени и „допълнителни разходи“ покриващи напр. здравеопазване, образование и  уреждане на работа, както и допълнителните средства похарчени от обществените услуги и субсидираната храна.

Йордания – която има обща 370 км. гранциа със Сирия – определя,, че за поккриване на нуждите на бежанците за тази година ще са й необходими почти 1.7 млрд. долара.

Йордания, която наскоро призова международната общност да направи повече за решаване на „сирийската криза“ наскоро беше подложена на остра критика от правозащитната организация „Хуманс Райтс Уотч“, според която сирийските бежанци са „безцеремонно депортирани“ в родината. Според организацията средно по около 400 бежанци са били „премахвани“ всеки месец от началото на 2017 г. – ход, който би могъл да е насочен към предодвратяване разпространиението на „сирийското насилие“ в Йордания след няколкото въоръжени атаки.

Позицията на йорданските власти е, че бежанците се завръщат в Сирия доброволно и те отиват само в райони на страната, които са смятани за сигурни.

Според Агенцията за бежанците на ООН 93% от сирийските бежанци в Йордания живеят под прага на бедността.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас