НОВИНИ

Въпреки че победата в боевете срещу терористичната джихадистка групировка Ислямска държава все още не е пълна, между довчерашните съюзници в борбата срещу нея вече „припламнаха искри“, които вещаят ново продължение на старата вражда – кюрди срещу араби.

След провеждането на референдума за независимост на иракски Кюрдистан, правителството в Багдад предприе поредица от мерки, включително съдебно преследване на членовете на кюрдската Централна избирателна комисия и прекъсване на въздушните връзки с кюрдския регион. От вчера (четвъртък, 12 октомври) те бяха „допълнени“ от военни действия. Иракската армия е започнала операция по овладяването на контрола на заеманите от кюрдските формирования (пешмерга) позиции в района на Киркук.

Градът, който е център на богат на петрол район, е със смесено население – предимно кюрди и араби, но преобладаващата част от жителите му са кюрдите. Между Багдад и Ербил винаги е имало спорове, кой да държи контрола над него. По време на боевете срещу Ислямска държава, кюрдските сили поеха контрола над района и (в общи линии) успешно отразиха опитите на джихадистите да го овладеят.

Кюрдите винаги са искали административното присъединяване на Киркук към Кюрдския автономен регион, нещо на което правителството в Багдад остро се противопоставя.

Днес Регионалният съвет за сигурност на Кюрдистан (РССК) съобщи, че иракската армия и формирования на Народните сили за мобилизация (полувоенни формирования на иракските шиити, подкрепяни от Иран) са започнали да концентрират танкове и тежка артилерия в два района южно от Киркук – Башир и Таза Хурмату, които са населени предимно с туркмени – шиити.

Според кюрдите, това е подготовка за настъпление с цел овладяването на контролираните от кюрдските сили петролни полета в провинцията. „Тези сили са на около 3 км от позициите на пешмерга. Разузнавателните данни показват намеренията (им) да овладеят близките петролни полета, летище и военна база“, съобщават от РССК, цитирани от АР.

Опасявайки се от атаки, в четвъртък след обяд, пешмерга затвориха за няколко часа два основни пътя, водещи от Мосул към основните кюрдски градове – Ербил и Дохук.

Иракски съд разпореди арест за Висшата избирателна комисия на Кюрдския регион

Опасенията на кюрдите не са без основание. „Иракските въоръжени сили напредват за да отвоюват техните позиции, които бяха превзети по време на събитията от юни 2014 г.“, е заявил по телефона за АФП иракски генерал. (През юни 2014 г. около 800 джихадисти от Ислямска държава превзеха Мосул като за по-малко от денонощие разбиха отбраняващата го около 20 000 групировка на иракската армия – бел.ред.) Той е добавил, че тази сутрин федералните сили вече са заели една база западно от Киркук, след като през нощта пешмерга са се изтеглили без да водят бой.

На фона на това изявление, твърденията на иракския премиер Хайдер ал-Абади, че не е заповядвал нападение срещу собствения си народ изглеждат доста неубедително.

В същото време, кюрдски представители заявяват, че хиляди тежковъоръжени бойци от пешмерга са били развърнати в района за да се противопоставят на настъпление на иракските сили.

Хермин Хаврами, който е високопоставен помощник на кюрдския президент Барзани заяви, че: „Хиляди тежковъоръжени подразделения на пешмерга сега са изцяло развърнати на техните позиции около Киркук. На тях им е заповядано да се отбраняват на всяка цена“. Освен това, той призовава международната общност да се намеси за да се предотврати конфронтацията и да накара иракския премиер Хайдер ал-Абади да заповяда на Народните сили за мобилизация „да се изтеглят, ако той може или ако те го слушат“. „Никаква ескалация от наша страна. Само отбрана и отблъскване назад, ако те атакуват“, заявява Хврами.

„Ние призоваваме иракското правителство да спре агресията на Народните сили за мобилизация в Киркук и северен Мосул. Кюрдистан продължава да призовава за диалог и мирни средства за уреждането на различията“, заявяват от РССК.

Дори и да бъде предотвратен сблъсъкът между пешмерга и шиитските сили и иракската армия, ставащото вече ескалира до ново и много по-опасно ниво напрежението  между тях, което приближава Ирак към възобновяването на една "стара" гражданска война. А за момента, от противопоставянето между довчерашните съюзници най-много печелят най-много терористите от Ислямска държава.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас