НОВИНИ

Давате пари и започвате да казвате какво да става

Президентът на Филипините, Родриго Дутерте заплаши да изгони представителите на ЕС от страната. Той обвини Брюксел, че заговорничи да „изхвърли“ Филипините от ООН и в намеса във вътрешните работи.

„Ще бъдем ли изключени от СЧП на ООН? Вие кучи синове“, казва филипинският президент познат с директният си начин на говорене.

„Вие се намесвате в нашите работи, защото сме бедни. Вие давате пари и след това започвате да оркестрирате (дирижирате) какви неща трябва да се направят“, допълва той.

ВВС – добре позната с „политическата си коректност“ – не пропуска да съобщи, че към това Дутерте е прибавил и няколко „невежливи“ думи (буквано се съобщава за ругатни/псувни).

Е, една от т. нар. „ругатни“ е: „Не се е*авайте с нас!“.

"Вие си мислите, че ние тук сме една тайфа от глупаци... Посланиците на тези страни - научете си сега урока! Защото утре можем да прекъснем дипломатическите връзки и вие да напуснете моята страна за 24 часа - всички вие... Вие се намесвата в нашите работи! ... Ние сме преминали (вече) колониалната епоха...Не се е*авайте с нас", е заявил Дутерте.

В отговор на думите на Дутерте, говорител на ЕС заяви в изявление: „Неотдавнашната визита на делегация от „Международни делегати на Прогресивния Алианс“ във Филипините на 8 - 9 октомври не беше „мисия на ЕС“, както неевярно беше съобщено от някои медии“. Всъщност, парламентаристите от ЕС са заплашили, че Филипините ще бъдат изхвърлени от СЧП на ООН, а ЕС ще наложи търговски санкции на страната, ако не бъде прекратена "войната срещу наркотиците" и не бъде осовободена от затвора сенатор Лейа де Лима (бивш министър на правосъдието), която бе осъдена за получаване на пари от осъдени за трафик на наркотици - срещу "закрила". Според евродепутатите, тя е била осъдена защото е яростен критик на Дутерте и неговата "война срещу наркотиците".

39 държави от СПЧ на ООН в Женева призоваха Филипините, убийствата в рамките на "войната срещу дрогата" да бъдат спрени, а също и да бъде позволено, да бъде извършено международно разследване за тях. Директорът на СЧП на ООН Джон Фишер пък заяви, че страната може да бъде ихвърлена от Съвета. На този фон, исканията на евродепутатите изглежда са били са били достатъчни за да предизвикат гнева на филипинския президент.

Това не е първият път, в който Дутерте не се държи като „прислужник на Брюксел“ – за разлика от доста евро-политици. Миналата година, той нарече „двулични“ бившите колониални сили – от ЕС като Франция и Великобритания – и опитващи се да изкупят собствените си грехове.

Сега Дутерте е дори още по-твърд. Филипините са ядосани на Запада, казва той, защото "вие крадете нашите ресурси". "Вие трупате вашите богатства, вие бяхте по-напред в индустриалнат надпревара на планетата Земя, защото вие откраднахте най-голямия ресурс на арабите - петрола... Вие колонизирахте там, след което започнахте да разделяте Близкия Изток - Съединените щати, Обединеното кралство, Франция и заради това, сега тежко плащате - с тероризма... Дано сте щастливи с това, което направихте", заявява президентът на Филипините.

В независим материал, „Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че коментара на филипинския президент идва седмици преди страната да бъде домакин на среща на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия“, на която се очаква да присъстват няколко световни лидери, вкл. президента на САЩ, Донълд Тръмп.

Според говорителя на Дутерте, Е. Абелла бележките му трябва да бъдат възприемани в контекста на съпротивата му срещу „прекомерна намеса в нашите вътрешни работи“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас