НОВИНИ

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че институциите на ЕС са се провалили, и че ако искаме да се повиши доверието в ЕС, то трябва да бъдат подсилени страните-членки.

В петък (13 октомври) в Братислава, се проведе среща с участието на премиерите на страните от Вишеградската четворка, В4), среща посветена на поставяне на край на двойните стандарти по качеството на храните в ЕС.

На пресконференция след нея, премиерът на Унгария Орбан се спря на унгарската позиция по бъдещето н ЕС, която съответства на тази на В4.

По думите му, ако искаме да вървим напред, не трябва да започваме, като се връщаме назад. „Обратното на това, днес можем усетим отдалечаване назад от реализирани преди постижения, като най-очевидният пример за това е точно съдбата на Шенгенската зона“, подчерта Орбан. „Преди няколко години, ситуацията в Европа бе, че външните граници бяха затворени, а вътрешните граници бяха отворени; за разлика от това, сега външните граници са отворени, а вътрешните граници са затворени. Случаят е такъв, въпреки факта, че преди една година, тук в Братислава, беше декларирано, че една от най-важните задачи за правителствените ръководители е връщането към Шнегенската система…Европейските институции трябва да спазват европейските закони и ние трябва да се върнем към поддържането на Шенгенското споразумение“, заяви премиерът на Унгария.

„Аз съм твърдо убеден, европейските институции се провалиха – нито Комисията (Европейската комисия – бел.ред.), нито Съветът (Европейският съвет – бел.ред.), нито Парламентът (Европейският парламент – бел.ред.) защитиха Шенгенското споразумение и заради това, ние стигнахме до днешното положение. Аз твърдо вярвам, че тази практика не трябва, и не може да продължава“, добави той.
Орбан напомни, че през януари 2018 г. в Будапеща ще се състои голяма конференция за бъдещето на Европа и за хода на дебата по него, а също и че В4 вече е разпространила два документа, отразяващи вижданията на четирите страни от групата по това бъдеще.

По негово мнение, „няма такова нещо като „европейски народ“ – има унгарци, словаци, чехи, поляци и германци, и още много други нации. Ако ние искаме да засилим доверието в Европа и в легитимността на Европа, тогава ние трябва да подсилим нейните държави – членки. Европейската комисия трябва да бъде пазител на договорите, а не полицай на държавите – членки на ЕС“.

„Ние очакваме европейските институции да защитават съществуващите постижения на Европейския съюз. Това особено се отнася за Комисията, която трябва да бъде пазител на договорите, а не жандарм за страните – членки, докато в същото време се проваля в опазването на съвместните постижения, които ние вече сме постигнали. Това трябва да се промени“, твърдо заяви унгарският премиер.

 

По конкретната тема на срещата – двойните стандарти в качеството на храните, той заяви че „Фактът, че някои многонационални компании искат да ни хранят с боклуци“, не само е неприемлив, но освен това е и нарушение на правилата на вътрешния пазар на ЕС. „Опазването на вътрешния пазар е задължение на Комисията… Ако институцията не може да действа съответно, то вътрешният пазар ще трябва да бъде опазван на национална основа. Това означава, че не ще почакаме още малко, и ако Комисията не успее да инициира ново законодателства, тогава аз ще инициирам ново унгарско законодателство на национална основа“, каза той.

В началото на т.г., лидерите на страните от В4 обърнаха внимание на различното качество на храните, напр. на факта, че някои многонационални компании разпространяват продукти с по-ниско качество в Централна и Източна Европа от това на храните, които те предлагат в Западна Европа под една и съща марка. Те заявиха, че тази практика е мошеничество, и че носи опасно политическо послание, като в същото време призоваха съответните институции и органи на ЕС да предприемат бързи действия за разследването на това.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас