НОВИНИ

При терористична атака с камион-бомба в централната част на столицата на Сомалия – Могадишу са били убити над 230 и ранени над 275 човека. Според някои информации, по-късно в друг район на града е имало още една атака – с кола-бомба.

Първата (и най-мощната през последните години в Сомалия) експлозия е станала, в събота (14 октомври) когато камион (очевидно) пълен с експлозиви е бил взривен в централната част на Могадишу. Камионът се е движел на висока скорост, блъскайки и отхвърляйки по пътя си автомобили и мотоциклети. Няколко полицаи са открили огън по шофьора му, но той е успял да достигне оживено и много натоварено кръстовище в района Ходан в близост до хотел „Сафари“, където импровизираното взривно устройство е било детонирано.

 

В района, където е станала експлозията, има много правителствени учреждения (близо до мястото на взрива се намира МВнР), магазини, хотели и ресторанти и е посещаван от много чужденци, чиновници, журналисти... Експлозията е била толкова мощна, че няколко сгради са били срутени. До след обяд в неделя (15 октомври) броят на загиналите от атаката е надхвърлил 230, а на ранените – 275. Полицията и медицинските служби считат, че е възможно да има още жертви – затрупани под развалините на сградите. По-голямата част от пострадалите са местни жители.

Около 2 часа след атакат, в друг район на Могадишу – Медина, е била извършена втора атака – с кола-бомба.

Засега, никоя терористична организация или група не е поела отговорност за атаката, но начинът на извършването й е характерен за атаките на терористичната джихадистка организация Ал Шабааб, която е свързвана с Ал Кайда.

Официална информация за жертвите при втората атака засега също не е дадена от властите.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас