НОВИНИ

Секретна заповед на италиански префект … свърши в медиите

Документ издаден от префекта Луиджи Пицци, който е трябвало да си остане конфиденциален в крайна сметка свърша в медиите.

Става въпрос за Борго Мариа и Поццо Алто – два не големи града в района на Пезаро, провинция Пезаро и Умбрино, Италия – които отдавна имат „проблеми“ с мигрантите.

Пред протестите на много местни граждани и постоянни жалби (придружени с онагледяващи фотографии), префектът намира еднозначно решение – в „сталинистки стил“. Вместо да вземе мерки, с които да спре – или поне намали – безчинствата на „новоиталианците“, той предприема напълно противоположна стъпка. Издава (тайна) заповед , с която се забранява фотографирането на мигранти, както и искането на обща информация за търсещите убежище.

Заповедта е издадена, за да се предотвратят „възможни физически и словестни стълкновения между жителите и мигрантите в центровете за прием“ и забранява на жителите „без каквато и да е легитимност“ да снимат или искат обобщения, пише „Il Giornale“.

Документът е трябвало да бъде за „вътрешно ползване“, но „Resto di Carlino“ го е публикувал и от там започва поредната полемика в Италия на темата „мигранти“.

Префектът коментира за АНСА, че негов дълг е да защитава обществения ред и да дава указания на полицията.

„Ако на гражданин са му известни лица или поведение, които смята, че могат да представляват заплаха за сигурността е необходимо да извика 112 или 113, за да се намесят пряко, тъй като то няма никакви законови правомощия за това“, казва Пицци.

Префектурата на Пизаро вече е подписала около 14 протокола, които позволяват на т. нар. мигранти – но де юре лица с неясен статут – да работят, докато чакат документи. Респективно , не всичси са доволни от тази процедура, предназначена за чужденците, както и от присъствието им в района.

В момента в Борго Санта-Мария живеят 95 миранти, което е твърде много за жителите, съобщава още „Il Giornale“. По данни (към 2001 г.) в него има 3 369 жители, жителите на Поцо Алто (също по данни към 2001 г.) са едва 224.

На тези, които „протестират“ срещу решението с мотива, че няма нищо незаконно в снимането или искането на обща информация, Пицци отговаря кратко – че „интерпретирането (тълкуването) на заповедта ще бъде оценено евентуално от магистратурата“.

Документът също така, иска правоохранителните органи „строго да контролират гражданите“ за спазването на забраната.

И докато италианските медии се фокусират върху това, законно ли е правото да се снима лице на обществено място или да попиташ някого за името му, а местните жители изразяват разочарование, тъй като целта им е била решаване на проблемите – които видимо съществуват, то едно е ясно заповедта на префекта е расистка и дискриминационна – тя забранява фотографирането само на определена група жители/граждани, но не и на другите такива.

Или с други думи за доста „управници“ в Италия, проблемът не е че „някой ти с*ре във фонтана“ – обикновено историческа и архитектурна ценност – а, че друг е против това и като снима, недоволните от с*ането може да се увеличат.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас