НОВИНИ

Основателят на „Ал Кайда в Ислямски Магреб“ (АКИМ) от много години е „беглец“

Криминален съд в алжирския пристанищен град Оран е издал смъртна присъда за Мохтар Белмохтар – един от основателите на АКИМ и ръководител на радикалната „Ал-Мурабитун“.

Присъдтата е издадена в неделя, задочно съобщава „Presse Algerie Service“, цитирана от ТАСС.

Съдът е признал познатия и с псевдонимите „мистър Марлборо“* и „Едноокият“за виновен в създаването и ръководенето на терористична групировка, а също и в контрабанда, съхранение и търговия с оръжие и боеприпаси.

Според специалните служби на страните от северноафриканския регион, Белмохтар е съпричастен към големи терористични атаки през последните години, вкл. атаката на газовото находище в Ил-Аменас (в Алжир) в началото на 2013 г. и нападението на хотел „Радисън“ в  Бамако (столицата на Мали) през ноември 2015 г.

45-годишният алжирец от много години се укррива и е „добре познат“ на силовите структури в Северна Африка и района на Сахел.

Това не е първата присъда за Белмохтар от алжирски съд – той вече има някоклко издадени смъртни присъди, всичките - задочно.

*Този му прякор е заради мащабната контрабанда с цигари.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас