НОВИНИ

На митинг в Киев Саакашвили поиска оставката на Порошенко

(Обновено...)

Бившият губернатор на Одеска област смята, че докато Петро Порошенко е президент на Украйна, в страната нищо няма да се промени.

„Докато е Порошенко, нищо хубаво няма да има“, казва бившият президент на Грузия и лидер на украйнската „Движние на новите сили“ на минитг пред Върховната Рада.

Пред демонстрантите, той казва още, че ако „днес Порошенко не ви чуе – то ние трябва да се преместим на друго място – да поискаме, Порошенко да си отиде от поста и (да) освободи народа на Украйна“.

Думите му са били посрещнати с одобрение и скандирания „Порошенко, оставка“, съобщава ТАСС.

Саакашвили още е призовал митингуващите да „не отпускат ръце до победата“ и отново да се съберат на плошад "Конституция" след края на работния ден. По думите му, ако тези хора – т.е. депутатите – не приемат нито едно решение за „благото на нашия народ, то ние сме длъжни да помислим над следващо искане – оставката на президента“.

Той е обвинил Порошенко в това, че е концентрирал в ръцете си цялата съдебна власт и „цялата Върховна Рада“.

„В Украйна, вече няма политически процес, а има „разводнено вино“ и волята на един човек“, заявява още Саакашвили и допълва, че днес е един много важен момент за страната, за гражданите и бъдещето на Украйна.

Според по-ранни съобщения на митинга присъстват около 5 000 човека от партията на Саакашвили и около десет други партии, които са поискали от украинските депутати незабавни промени в законодателството.

Недоволните искат лишаване на депутатите от имунитет, гласуване по открит партиен списък и създаване на антикорупционен съд.

Според говорителя на украинския парламент Андрей Парубий, Радата няма юридическа възможност да разгледа всички искания.

„Две от трите искания на митингуващите по политическа реформа, парламентът не може да разгледа защото няма юридически основания за това“, казва той на заседание на ръководителите на политическите фракции.

Охраната в центъра на украинскита столица е усилена – от около 15.30 ч. лицата ангажирани с нея в района на Радата са около 1 000. В района също така (по периметъра на площад "Конституция") дежурят автомобили на спешна помощ, пожарната, а според някои съобщения има и автобуси с членове на националната гвардия.

Около 17 ч. (наше време) се е стигнало до сблъсъци между митингуващи и полиция, като по предварителни данни са пострадали няколко човека, вкл. полицаи.

Около 18.00 ч. протестиращите са започнали да разпъват палатки на площада. Според някои информации, поне 20 от палатките са доставени от партията на Саакашвили, а членове на движение "Автомайдан" са докарали походна кухня.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас