НОВИНИ

Въведените санкции срещу Русия всъщност не са изменили позицията на Москва, но са довели до загуби за селскостопанските производители, вкл. в ЕС.

Това е мнението на специалният докладчик на ООН Идрис Джазаири представено на заседанието на 3-я комитет на Генералната Аксамблея на ООН.

Съобщавайки за посещението си в Русия (през април) Джазаири отбелязва, че въведените срещу страната санкции не са постигнали желания ефекат, а са навредили на други страни.

„Изглежда, че санкциите не са изменили позицията на Русия, но вместо това са нанесли икономически ущърб на производителите на селскостопанска продукция както в ЕС, така и в Русия“, казва той, цитиран от ТАСС.

Той допълва, че е необходим „сериозен, заслужаващ доверие диалог и преговори, за да се регулират политическите въпроси без допълнителна вреда за фермерите“.

По-рано, той съобщи че загубите за западните страни от санкциите за три години по приблизителни оценки са 100 млрд. щатски долара, което е два пъти повече, отколкото загубите за Русия.

По време на изкаването си пред 3-я комитет, Джазаири е изразил безпокойствоот факта, че рестриктивните мерки вредят не само на страната против която са въведени. По думите му, рестрикции, които „въздействат на страни, нямащи отношение към спора са противозаконни“. Той дори е допълнил, че „санкции, които водтят до нарушаване правата на човека , възлагат на стараната, която ги въвежда задължения по възстановяване на причинените щети“.

Джазаири е изказал мнението, че едностранните санкции не съдействат за регулирането на съвременните кризи и трябва да се спре въвеждането на такива. Той отбелязва, че подобни мерки нанасят щети на икономиките на страните, което на свой ред „обикновено води до нарушаване правата на обикновенните хора“. По неговото мнение, снкциите са „разрушителни“ за всяка държава и могат да имат „опустошитевлно въздействие върху гражданите на развиващите се страни“.

Той е призовал държавите да приемат декларация по едностранни мерки на принуждаване и върховенство на правата, в която да се изложат общи принципи за използване на рестрикции, а също и създаване на регистър на въвежданите от страните санкции, за да се придаде по-голяма откритост на подобна практика.

Тук респективно възниква въпросът, защо европейските фермери трябва да „плащат“ за политическите амбиции на украински групи и елементи, още повече, че доста от „двигателите на Майдана“ имат „меко казано“ спорна идеология.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас