НОВИНИ

Джихадистите искат „голяма експлозия“ и самолети, които да причинят много цивилни жертви

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ, Елаин Дюк предупреждава, че фанатиците от „Ислямска Държава“ (ИД) и други терористични групи планират друга масова атака от мащаба на тази от 11 септември.

По думите й, джихадистите използват атаки с ножове и ванове, за да държат ангажирани своите членове и притока на финанси, докато те планират друга „голяма експлозия“ подобна на тази от септември 2001 г.

Говорейки в посолството на САЩ във Великобритания, тя казва, че разузнаването показва екстремистки заговор за сваляне на самолети за нанасяне на много голям брой цивилни жерти, съобкщава „Дейли Мейл“.

По думите на Дюк, ИД в момента е в един „промеждутъчен“ (междинен) период, фокусирайки се върху по-голям "ендшпил".

„Терористичните организации, било то ИД или другите, искат да имат голяма експлозия, каквато не направиха на 11 септември. Те искат да свалят самолет, разузнавателната информация по това е ясна“, казва още тя.

По думите й, в „междинния“ период джихадистите трябва да поддържат финансовите си приходи и „висока видимост“ („популярност“), както и да държат анжагирани членовете си, така че „те използват малки заговори и са доволни да имат малки заговори“.

„Създаването на терор е тяхната цел и така една атака с ван, атака с хладно оръжие, причиняват терор и продължават да разстройват света – но (това) не означава, че те са се отказали от голям авиационен заговор“, коментира още тя.

По думите й, вероятността терористи да взривят самолет използвайки преносим компютър е само една от заплахите пред които са изправени авиокомпаниите по света. Тя казва също, че свободното движение на стоки и хора означава, че сигурността трябва да бъде „затегната“ в отделните държави по света.

Според Дюк „нивото на терористична заплаха срещу САЩ е изключително високо“. Тя същото така, предупреждава, че броя на т. нар. „доморасли“ екстремисти, готови да използват насилие  - основно вдъхновени от терористични организации – се увеличава в САЩ. 

По думите й,колкото повече са изтласквани от Сирия и Ирак, толкова повече джихадистите от ИД ще засилват пропагандата си по интернет, насочена към естремистите. В тази връзка тя завява, че големите интернет компании трябва да правят повче за откриването на екстремистко съдържание в интернет, като един от начините да направят това би могъл да бъде прлагането на технологията, която сега се използва за идентифициране на хора в списъзите на пътниците (по авиолиниите - бел.ред.).

 "Терористите са силни, те са адаптивни и терористичната заплаха е най-високата, която е била от преди 11 септември (2001 г. - бел.ред.). Ние трябва да използваме всеки един възможен инструмент", допълва Дюк.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас