НОВИНИ

Президентът на Латвия, Далия Грибаускайте смята, че ЕС стои пред необходимостта от приемане на решение по опростяване на … на войски вътре в Съюза и през границите на страните-членове.

„С оглед на сложните предизвикателства, които постави пред нас учението „Запад“, ние вече сме длъжни да говорим за опростяване движението на военна техника между страните от ЕС, което още се нарича „военен Шенген““, заяви тя преди отпътуването си в Брюксел за срещата на високо ниво на ЕС в ефира на националното радио, цитирана от ТАСС.

Грибаускайте има в предвид руско-белоруското учение „Запад -2017“, което се проведе в периода 14-20 септември на територията съседна на Литва, Белорусия. От страна на Вилниус имаше „изказвания“, че учението е насочено срещу ЕС с отработка „нападение над съседни“.

Според Грибаускайте на този фон е необходима ясна координация на усилиятаопо приемането на ответни мерки.

„Предстои да се обсъди по-оперативно реагиране на международни кризи, как ние можем да правим това заедно с трети страни“, коментира още тя.

Тя не счита, че може да се мине без всичко това, тъй като подобни действия вече са описани в процедурите на НАТО.

„Ние, няма да дублираме НАТО, а ще я допълним“, казва още тя.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас