НОВИНИ

Швейцарският кантон Берн последва примера на Цюрих и е инструктирал общините да забранят кампанията „Lies“ (от немски „чета“), която всъщност е кампания за раздаване на Коран.

Официалните власти ес страхуват, че действията на кампанията може да подпомогнат (съдействат) за радикализация, съобщава „swissinfo“.

Директорът на на полицията и по военните въпроси на Берн в четвъртък е съобщил, че е разпространил информация до общините, с която ги призовава да приемат единна практика, когато става въпрос до оторизиране на кампании за раздаване на Коран. Както и за систематичен отказ, когато става въпрос за разрешителни за  групата „Истинската Религия“, чиято е и кампанията „Lies!“.

„Има опасения, че кампанията „Lies!“ ще подбуди младите хора към радикализация и служи като платформа за среща на симпатизанти на „Ислямска Държава“ (ИД)“, пише в изявлението, цитирано от  „swissinfo.ch”.

Според него „връзките между пътуване с цел джихад и раздаване на Коран са били установени от няколко източника“.

Властите допълват още, че кампанията е базирана на неконституционни принципи и е срещу демократичните принципи и върховенството на закона.  Обективно погледнато, швейцарските власти би трябвало направо да забранят организацията – ако я мерят „с аршина“, с който се мерят действията/изказванията на обикновените европейци – тъй като самото й име „Истинската религия“ е обидно за тези, които не са от нейните последователи … нали така, г-да и г-жи специалисти по фобии?!?.

По-рано тази година, кантонът Цюрих направи подобни препоръки към кантон Базел-град и въведе по-стриктни клаузи за ограничаване разпространението на печатни материали, които също засегнаха кампанията „Lies!“.

Групата „Истинската религия“ е основана от родения в Газа, германски салафист Ибрахим Абу-Наджие. Групата е основно „известна“ с кампанията си по раздаване на Коран; тя „рекламира“ салафисткото направление в исляма.

Групата беше забранена в Германия миналата година и малко след това, Офисът на главния прокурор на Швейцария отвори криминално разследване срещу някои нейни членове. Властите подозират, че те може да са виновни в участие в или подкрепа на криминални организации, а също и потенциално нарушаване на федерални закони, които забраняват групи като напр. ИД, „Ал-Кайда“ и свързаните с тях.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас