НОВИНИ

При продължаващите втори ден сблъсъци между терористи и египетските сили за сигурност в района на оазиса Бахария в Западната пустиня в Египет са убити много полицаи и военнослужещи.

Според официалните информации, загубите на силите за сигурност са достигнали 53 човека, но по съобщения на някои арабски медии, те са 58. Има и много ранени, но броят им засега не се съобщава.

Сблъсъците са започнали в петък (20 октомври) когато конвой на силите за сигурност е попаднал в засада в района на оазиса Бахария. Тогава са дадени и най-голям брой жертви от тяхна страна. Конвоят е бил атакуван с импровизирани взривни устройства, „ракети“ (вероятно става дума за ръчни гранатохвъргачки) и стрелково оръжие.

Конвоят е бил част от операция, провеждана от силите за сигурност, която е започнала след като е била получена информация за бази на терористите в района на оазиса Бахария (на снимката). Това е район от около 135 кв.км., намиращ се на приблизително 280 км югозападно от Кайро.

Според информация от египетските сили за сигурност, терористите също са понесли много загуби, но броят на убитите и ранените (или заловените) не е посочен.

В района на оазиса са прехвърлени допълнителни сили за сигурност, които продължават провеждането на операцията. Според изявления на очевидци, в нея участват и бойни самолети.

До обяд на 21 октомври, никоя терористична организация (имаща възможности за подобни действия) не е поела отговорност за засадата и последвалите боеве. В някои медии бе разпространено изявление, че етговорност е поела организацията Хасм, но според експертите, то е фалшиво – тя е относително малка, а освен това има подобни нейни (фалшиви) изявления и при други терористични атаки в Египет, извършени от други организации.

Зоната Уахат на говернорат Гиза, която преминава в Западната пустиня и където се намира оазисът Бахария е използван от много въоръжени групи и терористични организации. Най-голмите от тях са Войните на Халифата (свързана с Ислямска държава) и Ал Мурабитун, която е част от Ал Кайда в Ислямския Магреб.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас