НОВИНИ

Премиерът на Ирак, Хайдар ал.Абади и кралят а Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз ал Сауд подписаха меморандум за формирането на координационен съвет, съобщава изявление на канцеларията на иракския премиер.

Церемонията по подписването се е състояла в неделя в саудитската столица Рияд, където Ал-Абади е определил документа като „повратен момент за развитието на сътрудничеството и укрепването на друстранните отношения“ между страните във всички области.

По думите му, „ние вярваме“ в необходимостта от прекратяване на военни конфликти и „политиката на намеса във вътрешните работи на други страни“, според него е дошло времето да се „започне нов етап вна пълноценно сътрудничество и икономическа интеграция“ в региона.

Саудитският монарх е потвърдил поддръжката на Кралството за стабилността и сигурността на Ирак и е коментирал, че двете страни имат исторически и братски връзки, а не само обща граница. Той, също така е поздравил Ал-Абади за постигнатото в борбата за ликвидирене на „Ислямска Държава“ (ИД).

През 2016 г. Саудитска Арабия отново отвори посолството си в Ирак, което беше закрито през 1991 г. (при нападението на Ирак над Кувейт и последвалата война в Персийския залив). След свалянето на Садам Хюсейн, Рияд „недоволстваше“ от политиката на Багдад (при премиера Нури ал-Малики), обвинявайки го в сближаване с (шиитски) Иран и дискриминация по отношение на сунитското население в страната.

В края на юни двете страни се договориха за създаване на координационен съвет за повишаване на нивото на отношенията им във всички области – от икономика до сигурност и борба с тероризма.

В срещата за учредяването на комитета е участвал и Държавният секретар на САЩ, Рекс Тилерсон, който е заявил, че САЩ са „блаодарни за този процес и ви призоваваме да разширите тази жизнена връзка за стабилността на региона“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас