НОВИНИ

Президентът на Чехия Милош Земан ще възложи на Адрей Бабиш, лидер на „Движение на недоволните граждани“ (АНО) формирането на правителство.

В интервю за „Блеск“, Земан е подчертал, че Бабиш се „явява прагматик“ и е съобщил, че го е поканил за консултации в понеделник по повод формирането на кабинет.

Чешкият държавен глава, също така е отбелязъл, че няма да настоява Бабиш да поеме премиерският пост, ако той сам не иска това.

Дясно-центристкото движение успя да получи на провелите се в петък-събота избори за долна камара на Парламента 30% от гласовете на избирателите, с което си осигури 78 – от общо 200 - депутатски места. В Палатата на депутатите, в която влязоха още осем политически формирования и практически тече основният законодателен пороцес в страната.

В събота – пред журналисти – Бабиш заяви, че АНО възнамерява да състави новото правителство в сътрудничество с други парламентарни партии. Пражките политолози подчертават, че Движението няма да може самостоятелно да формира кабинет и за да си осигури необходимата парламентарна подкрепа ще му трябват коалиционни партньори.

Другите партии влезли в долната камара са: Гражданска демократична партия (11.32% - 25 места), Чешката пиратска партия (10.79% - 22 места), движение „Свобода и пряка демокрация“ (10.64% - 22 места), Комунистическа партия на Чехия и Моравия (7.76% - 15 места), Чешка социалдемокрлратическа партия (7.27% - 15 места), Христиандемократически съюз – Чехословашка народна партия (5.8% -10 места), ТОП-09 („Традиция, отговорност и процъфтяване“ С 5.53% - 7 места) и движевие „Стари и независими“ (5.18% - 6 места).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас