НОВИНИ

Сирийските военни при поддръжката на ВКС (военно-космическите сили) на РФ са успели да превземат най-големия склад за въоръжение и бронирана техника на „Ислямска Държава“ (ИД).

Арсеналът е намерен в град Маядин, източна Сирия, съобщава кореспондент на ТАСС.

Бригаден генерал Хасан Сухейл, който е ръководел операцията по освобождаването на града е коментирал, че ще са необходими „не по-малко от 6 дни“, за да може да бъдат изнесени всички трофеи. По думите му, арсеналът е бил изоставен от джихадистите, „при бягство“ и в него има „изключително много“ оръжия и различни средства, чуждестранно производство.

Маядин е „функционирал“ като логистичен център  с добре организирана система складове и работилници. След освобождението му, сирийските сили са намерили стрелково и противотанково оръжие, артилерийски установки и снаряди, самоделни мини, а също и танкове и бронетранспортьори, които преди това са били плячкосани от джихадистите от иракската армия.

Сирийските военни са показали пред журналисти намерени в Маядин системи за спътникова свръзка, радиолокационно оборудване, медицински прибори и цех за производство на безпилотни летящи апарати, в който е имало десетки готови дронове, които може да се ползват за разузнаване и прицелно бомбардиране.

„Голяма част от арсенала на терористите се състои от оръжия, приети на въоръжение в страни от НАТО“, подчертава Сухейл. Той допълва, че в частност „в складове на терористите в Маядин е била намерена 155-мм гаубица британско производство, произведена през 2011 г.“.

„Ние, заловихме най-нови образци оръжия, произведени в САЩ, Белгия и Великобритания, които са на въоръжение в страни от НАТО“, подчертава сирийския генерал.

Град Маядин е разположен на около 40 км. югоизточно от административния център на провинция Деир ел Зор на „ключова“ магистрала, свързваща Алепо с град Абу-Кемал (на границата с Ирак).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас