НОВИНИ

Джихадистите са изгонени от почти 1 000 градове

Министърът на отбраната на РФ, Сергей Шойгу съобщи, че под контрола на „Ислямска Държава“ (ИД) е останала не повече от 5% от територията на Сирия.

„Днес, ИДИЛ („Ислямска Държава в Ирак и Леванта“ – старото име на ИД – бел. ред.) контролира по-малко от 5%, до началото на операцията на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, ИДИЛ контролираше повече от 70% от територията на Сирия“, заяви във вторник Шойгу на четвъртото съвещание на министрите на отбраната на страните-членки на Асоциацията на държавите от Юго-източна Азия (АСЕАН) и диалогови партньори („СМОА плюс“).

По думите му, за две години в резултат на действията на руските ВКС са били ликвидирани 948 тренировъчни лагери, 666 заводи и работилници за производство на боеприпаси, 1 500 единици военна техника на терористите. Били са освободени 998 градове и населени места, а освободената площ съставлява 503 223 кв. км.

„Ликвидиране е голяма част от бойците. Започнат е процес на възстановяване на мирния живот“, съобщава още той, цитиран от ТАСС.

От 2015 г. по домовете си са се върнали 1 млн. 126 хил. човека, като през тази година те са 660 000, съобщава още руският военен министър.

Шойгу допълва, че в резултат на работата на руския Център по примирение на враждуващите страни, вече 2 500 населени пункта по територията на цялата страна са се присъединили към процеса на примирение.

„Днес, финансовото „подхранване“ на ИДИЛ от територията на Сирия практически е прекратено“, заявява още той и коментира, че за 2-те години участие на руските военни в бойните действия в Сирия финансовите средства идващи от нефтодобива на разположение на джихадистите са прекратени. По думите му, до 2015 г. джихадистите са получавали около 3 млрд. щатски долара на година от продажбата на нефт, като понякога се е стигало до 10 млн. долара на денонощие.

Шойгу е съобщил, че над 200 места за добив на нефт и газ са били унищожени, както и 4 000 бензиновоза, 126 помпени станции и 184 нефтопреработващи завода.

От началото на работата по обезвреждане на опасни предмети в Сирия, руските сапьори са обезвредили 96 105 взривоопасни предмета – средно по 1 500 на ден. Те също така подготвят сирийски сапьори, като към момента 621 вече са започнали работа. (Джихадистите имат „навика“, когато си тръгват или ги накарат да си тръгнат от някакво населено място да го минират.)

Той е призовал държавите от „СМОА плюс“ да се присъединят към хуманитарно-възстановителната мисия в страната, която в момента се нуждае от сериозна хуманитарна помощ: хранителни продукти, предмети от първа необходимост, медикаменти, а също и възстановяване на критични обекти на инфраструктурата и разминиране на територията.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас