НОВИНИ

Над 400 джихадисти от Ислямска държава са се завърнали само във Великобритания

Бившият директор на отдела по борба с международния тероризъм на външното разузнаване на Великобритания – МІ-6 Ричард Бърнет предупреди, че на фона на връщането на джихадисти от Ислямска държава (ИД) в Европа, „количеството на терористичните атаки, извършени със съдействието или под ръководството на ИД продължава да нараства“.

По информация на британската информационна агенция Press Association, досега от фронтовете в Сирия и Ирак във Великобритания са се завърнали около 425 британски граждани (според обявените от британските власти данни, общо в Сирия и Ирак са воювали не по-малко от 850 граждани на Обединеното кралство). По думите на Бърнет, „Всички дошли, независимо от мотивите за завръщането им у дома, продължават да представляват заплаха в някаква степен“.

По-рано, шефът на британското контраразузнаване (МІ-5) Ендрю Паркър заяви пред телевизия Sky News, службата му в момента води над 500 дела, в които се разследват около 3 000 човека, които са заподозрени за екстремизъм. Той не скри своето безпокойство от очакваното завръщане на част от джихадистите от Сирия и Ирак.

Независимо от факта, че част от джихадистите от ИД, се пренасочват към други места, където има активни клонове на групировката (напр. Филипините, Сомалия, Либия), други се завръщат в страните, чиито граждани са били преди да се присъединят към ИД в Сирия и/или Ирак.

Децата на джихадистите може да представляват сериозна заплаха за сигурността

Най-много джихадисти са се завърнали в Турция – над 900, след тях се нареждат тези от Тунис – 800, Саудитска Арабия - 760, Русия – 400, Германия – 300 и Франция – 271. Според експертите, досега в страните си по произход или в тези, на които са били граждани са се завърнали около 5 600 джихадисти.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас