НОВИНИ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал изпълнителна заповед, с която се вдига временната забрана на влизането на бежанци от някои страни в САЩ. С нея се въвежда и „извънредно проучване“ за гражданите на 11 страни.

Заповедта за възобновяване на програмата за приемане на бежанци е подписана вчера (24 октомври) – денят в който изтича наложения с предишна заповед 120-дневен период на нейното прекратяване.

С новата заповед се въвежда 90-дневна програма за проучване за гражданите на 11 страни, които според американското правителство се считат за „високо рискови“, съобщава Ройтерс. Въпреки че официално те не са обявени, става ясно, че това са Египет, Иран, Ирак, Либия, Мали, Северна Корея, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен.

Приемането на бежанци от тези страни ще бъде решавано за всеки случай поотделно, като критерият ще бъде, дали даденото лице „не представлява заплаха за сигурността или добруването на Съединените щати“. По време на проверката, ще бъдат проучвани биографичните данни и дейността на кандидатите за убежище в социалните мрежи.

Според много защитници на миграцията, новите мерки всъщност налагат фактическа забрана за бежанците от тези 11 страни, т.к. те и досега са детайлно проучвани. Освен това, все още остава в действие и суспендирането на програмата за присъединяване на семействата на някои от лицата, които са получили бежански статут.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас