НОВИНИ

Държавният съвет на Франция е разпоредил да бъде махнат кръста от паметник на папа Йоан Павел ІІ намиращ се на площад в Плоермел, Бретан.

Според Съвета, кръстът бил в разрез с принципа за „светския характер“ на държавата и поради това, трябва да бъде премахнат.
Реално, махането на кръста е било постановено от френския административен съд.

Паметникът е издигнат през 2006 г. на площад „Папа Павел“ в Плоермел в чест на канонизирания за светец папа, като статуята е дарена от руския художник и скулптор Зураб Церетели. Статуята на молещия се папа Йоан Павел ІІ се намира под арка, върху която е поставен основният символ на християнството – кръст.

Точно този кръст е „раздразнил“ блюстителите на „отделянето на държавата от религията“. Поради това, през 2015 г. трибуналът в Рен е постановил цялата композиция да бъде премахната. Съдебното решение се основава на закон от 1906 г., който забранява издигането на религиозни паметници на обществени места с изключение на музеи, гробища и места за молитва. След обжалване, съдебното решение е било, чу статуята може да остане, но кръстът трябва да бъде премахнат.

Възниква въпросът, как така, кръстът не е пречил на никого до 2015 г. и защо точно тогава е било решено, и той и статуята да бъдат премахнати. Отговорът може би се крие в едно простичко „съвпадение“ – точно през 2015 г. в Европа (вкл. и Франция) започна масовото „прииждане“ на мигранти – мюсюлмани, които много лесно се чувстват „обидени“ от религиозните символи на местното европейско население… И съответно – не само във Франция, а и в цяла Западна Европа започнаха масови кампании по премахването на християнските символи от сгради, обществени места, дори и опаковки – както напр. направи търговската верига „Лидл“. От друга страна, "защитниците на светска Франция" (които са толкова "притеснени" от кръста на паметника) изобщо не се притесняват от провежданите от "новоевропейците" масови мюсюлмански молитви на обществени места, които блокират улици и площади по френските градове. 

Дехристиянизацията на Европа е в ход.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас