НОВИНИ

На 29 ноември м.г. белгийските власти са експулсирали от страната радикален марокански имам, проповядвал „действия насилие“ или по-точно е бил известен с призивите си за омраза към неверниците и за джихад.

След като получил решението на властите (заповедта е от юли 2016 г.), имам шейх Ел Алами Амуч (известен още и като Алами Абу Хамза), който има двойно гражданство – холандско и мароканско - „доброволно напуснал“ Белгия и се завърнал в Мароко. Заповедта за експулсирането му включва и забрана за влизане на територията на Белгия за 10 години.

Действията на белгийските власти са били предизвикани от факта, че някои от последователите на имама в последствие са заминали за участие в джихада в Сирия и Ирак, където са се включили в джихадистки терористични организации. Тогава той бе описан от белгийски министър като „отрова за нашите мюсюлмански младежи, той възхвалява тероризма“. Проповедите си мароканският духовник е изнасял сред мюсюлманската общност в град Дизион, в района на Лиеж, който е известен като „градът на джихадистите“ в Белгия. Амуч е живял в този град в продължение на около 4 години.

Явно, това е било временно – за да „изчезне“ от полезрението на европейските служби за сигурност, защото в последствие той е отишъл в Холандия, където живее и сега.

Според съобщение на холандския в. „Telegraaf“, понастоящем имамът е в Хага. Представител на министерството на правосъдието и сигурността е заявил за вестника, че там знаят за това, но не могат да коментират отделни случаи. За сметка на това пък, представител на общината на Хага е казал, че „Ако той наруши закона, срещу него ще бъдат предприети мерки“.

Случаят с проповядващия тероризъм и джихад имам е показателен за ситуацията в ЕС. Докато европейските политици и институциите на ЕС непрекъснато говорят за „солидарност“ по отношение на проблемите с миграцията, регламентите и законите позволяват подобни „гастроли“ на мигранти, които са доказано опасни за сигурността на европейските граждани. Абсурдно е да се твърди, че имам проповядващ тероризъм и джихад представлява заплаха за сигурността само на една от страните на ЕС (в случая – Белгия), но не представлява заплаха за сигурността на останалите държави от Съюза. Доколкото можем да говорим за единно пространство за сигурност в рамките на ЕС, най-естественото в подобни случаи би било, на лице, за което едно страна – членка на ЕС е постановила, че представлява заплаха за сигурността, да бъде наложена забрана за достъп до цялата територия на ЕС, а гражданството му да бъде отнемано. Ако това не бъде прието и прилагано в практиката, подобни екстремисти спокойно могат да „гастролират“ с десетилетия в отделните страни и да продължават своята опасна за гражданите на Европа дейност.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас