НОВИНИ

Докато официален Брюксел и много от държавите – членки на ЕС официално заявиха, че няма да признаят самообявилата се Каталонска република, в някои страни от Съюза се отправят призиви за нейното признаване.

След обявяването на независимост от парламента на Каталония, правителството на М.Рахой предприе стъпки за силово разрешаване на „проблема“, като въведе в действие Чл.155 от конституцията на Испания, пое пряко контрола над региона, разпусна местната власт и уволни шефа на каталонската полиция. Институциите на ЕС и много от страните – членки вече обявиха, че няма да признаят новата държава.

В същото време, в някои от държавите от ЕС (и не само) вече се отправят и призиви, Каталунската република да бъде призната.

Във Финландия, Мико Карна, депутат от Лапландия от управляващата Партия центъра на премиера Юха Сипила, заяви, че ще отправи официално предложение до парламента, Финландия да признае независимостта на Каталония.

Правителството на Шотландия пък отправи недвусмислено послание, като заяви, че Каталония „трябва да има“ възможността да определи своята собствена съдба.

Аржентина също би могло да признае Каталония и да отхвърли намесата на Мадрид. Депутатът от социалистите Хуан Карлос Джордано, който представлява провинция Буенос Айрес заяви, че ще предложи приемането от парламента на решение, с което Аржентина да признае Република Каталония.

По информация ва в. „Експрес“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас