НОВИНИ

След настъплението на иракската армия и подкрепяните от Иран шиитски милиции Хашд ал-Шааби и на фона на продължаващите спорадични сблъсъци между тях и кюрдски формирования Пешмерга, иракският президент Масуд Барзани обяви, че няма да приеме удължаване на мандата му, изтичащ на 31 октомври. Правомощията му ще бъдат разпределени между институциите. Водят се преговори между Ербил и Багдад за спиране на огъня.

След започналото на 15 октомври настъпление на иракската армия и подкрепяните от Иран шиитски милиции Хашд ал-Шааби и овладяването от тях на района на Киркук, президентът на Кюрдистанския автономен район (КАР) Масуд Барзани беше принуден да напусне поста. С писмо до парламента на КАР той обяви, че няма да приеме ново удължаване на правомощията му като президент и че считано от 1 ноември прекратява да изпълнява задълженията си като президент.

В неделя (29 октомври) парламентът на КАР се събра на извънредно заседание, с което тази своеобразна „оставка“ беше приета, а правомощията на президента се преразпределят между институциите на КАР.

На 1 ноември в КАР трябваше да бъдат проведени президентски избори, но във връзка с изострената ситуация, те бяха отложени за неопределено време.

Според изявленията на премиера на Ирак Ал Абади, провежданата операция цели възстановяването на конституционния ред – след проведения през септември в КАР и контролираните (тогава) от кюрдите райони референдум за независимост на Кюрдистан. Това става, независимо от факта, че решението за обявяване на независимост беше отложено. В хода на операцията, шиитските милиции (в състава им има много ирански военнослужещи) и подразделения на иракската армия овладяха Киркук и петролодобивните полета в района, а също и летището и военни бази в околностите на града.

Въпреки очакванията, кюрдските формирования не оказаха особена съпротива. Основната причина за това е, че (според информациите) кюрдската партия Патриотичен съюз на Кюрдистан (ПКС) се е договорила с Багдад и командващия Корпус на стражите на ислямската революция генерал Сюлеймани, който реално координира (и ефективно ръководи) операцията за предаването на Киркук и петролните полета около него. Договарянето е било „улеснено“ от три основни фактора: ПКС е основен политически противник на управляващата в КАР партия на Барзани – Демократична партия на Кюрдистан (ДПК); понастоящем президент на Ирак е един от лидерите на ПКС – Фуад Масум; считаният за бастион на ПКС град Сюлеймания се намира относително близо до границата с Иран, което (при отказ от страна на ПКС) би могло да улесни иранските сили

В резултат на сделката, свързаните с ПКС подразделения на Пешмерга са се изтеглили и отбраната на града е била провалена – останалите части на Пешмерга са били принудени също да се изтеглят.

По информации в регионални медии, настъплението на иракската армия и шиитските милиции е предизвикало бягството от града на около 60 000 човека, а общият брой на избягалите от контролираните до сега от кюрдите райони надхвърля 160 000. В много медии се появиха съобщения за престъпления, извършвани от шиитските милиции - плячкосване и разрушаване на домове на кюрди, за избиване (вкл. и обезглавяване) на пленени бойци от Пешмерга, а рано сутринта в понеделник бойци на Хашд ал-Шааби са нахлули в дома на оператора от телевизия Kurdistan TV Аркан Шариф в Киркук и са го убили с ножове пред очите на жена му.

Пешмерга поеха контрола над Киркук и други райони извън пределите на КАР през лятото на 2014 г. след настъплението на силите на джихадистката групировка Ислямска държава, падането на Мосул и бягството на иракската армия от региона. В последствие те успешно отбраняваха контролираните от тях райони от атаките на джихадистите.

По време на закритото заседание на парламента на КАР вчера, протестиращи срещу падането на Барзани кюрди нахлуха в сградата, което наложи евакуирането на депутатите. Според информациите, в района на парламента е имало стрелба. В последствие, подразделения на Пешмерга са успели да възстановят реда.

В свое обръщение към кюрдите, излъчено по телевизия Sky News Arabia, Барзани обвини Багдад, че се е възползвал от референдума за да предприеме военни действия. „Това, което те (централните власти) правят срещу Кюрдистан е било планирано по-рано.

еферендумът стана само повод за нападението срещу нашия регион…Ние винаги сме казвали, че след този референдум няма незабавно да последват някакви декларации (за независимост) и че ние винаги сме се насочвали към диалога. Всичко, което става сега, това не е заради референдума“, заяви Барзани.

Той определи изтеглянето на Пешмерга от Киркук и предаването на града на иракската армия и Хашд ал-Шааби като „огромно предателство“ и „удар в гърба“. „Това, което стана през нощта на 15 срещу 16 октомври в Киркук, е удар в гърба. Заради предателството, нашият план за защита на града беше провален“, заяви той.

Освен това, Барзани обвини за боевете и международната общност и по-специално САЩ. „За нас беше изненада и това, че онези, които в САЩ считат за терористи (Хашд ал-Шааби – бел.ред.), използваха танкове Abrams и друго произведено в САЩ оръжие за атака срещу Киркук и кюрдските региони“, каза той и допълни, че сега кюрдите си задават въпроса, знаели ли са във Вашингтон за плановете на Багдад и защо не са предотвратили настъплението на иракската армия и шиитските милиции.

На фона на продължаващите спорадични сблъсъци, между иракската армия и Пешмерга се водят преговори за прекратяване на огъня. На среща между представители на министерството на Пешмерга и иракското министерство на отбраната, кюрдската делегация е заявила, че Ербил няма да приеме никаква наложена със сила власт. Засега, няма постигната договореност за управлението на спорните райони, които се намират в равнинните части на провинция Ниневия. Пешмерга са поискали да бъде сформиран съвместен координационен комитет, който да извършва това.

На фона на действията на иракската армия и Хашд ал-Шааби в КАР, Иран развърна военни сили, вкл. и с тежко въоръжение, в населените с кюрди райони в северозападните части на страната. Иранските войски на практика са установили военен контрол над градовете Санандай, Сакъз, Махабад и Урмия. Причините за това развръщане не са ясни, но то доказва, че операцията на федералните иракски сили и шиитските милиции, действително е била подготвяна отдавна и то – със знанието и участието на Техеран.

Засега, предпочитаната да остане "незабелязана" от медиите на Запад война продължава...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас