НОВИНИ

Шведското правителство е обявило, че местните власти трябва да се приготвят за нови 100 000 мигранти. Задължението да бъдат осигурени жилища на мигрантите оставя шведите на улицата.

Шведската телевизия SVT съобщи за т.нар. „ефект на изместването“ в сферата на жилищното настаняване. Местните власти (общините) са задължени по закон да осигуряват жилища на заливащите страната мигранти, които им се разпределят от Миграционната служба. В резултат, „другите“ (т.е. – шведите), които се нуждаят от по-евтино жилище – основно млади хора, студенти, служители в институциите, а също и болни – са принудени да се върнат „на опашката“ за жилища.

За ситуацията е показателно изказването на Тед Карлсон от социалните служби на Хеселхолм, който безцеремонно заявява, че „Като следствие, другите, които се нуждаят от настаняване остават без (него). Ние не сме длъжни да им осигуряваме жилища“. Според служителката в социалните служби Ана Йохансон, ситуацията е тежка. „Хората в чувствителна от гледна точка на времето ситуация установяват, че сега е все по-трудно да се уредят на пазара на жилища. Млади хора и новопристигнали в страната имат проблеми, но също така и възрастни хора, които след като се пенсионират, имат пенсия, значително по-ниска от тяхната работна заплата- Няма много евтини апартаменти, няма много евтини жилища под наем и се усеща, като че ли нямате изход, ако нямате добри приходи“, заявява тя пред "Local“.

Илюстративна за ставащото е южната провинция Блекинге. Според Карина Бурелиус, архитект към местното правителство, „Няма никакъв баланс. Има дисбаланс във всички категории за настаняване: настаняване на студенти, на възрастни, на инвалиди и на новопристигнали“.

По думите й, според оценките на властите, до 2020 г. трябва да бъдат построени 2 200 нови домове, но шансовете за това са пренебрежимо малки. През 2016 г. вместо необходимите 560 апартамента, са били построени едва 191. При планирани за 2017 г. 739, са били реално завършени (досега) едва 132 апартамента.

Сега, очакваните нови 100 000 мигранти ще влошат ситуацията м много по-голяма степен – за шведите.

На този фон, изявленията на представители на шведското правителство, че проблемът „не се описва правилно“ и че общините са „длъжни“ да осигурят жилища на нуждаещите се, звучат меко казано доста нереалистично.

А междувременно – докато се „реши проблемът“ – шведите ще „толерантно“ остават „на опашката“ защото е важно мигрантите да бъдат настанени…

Равноправие по шведски или по-точно – по европейски.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас