НОВИНИ

Компанията Google публикува изявление за резултатите от разследването си за евентуална намеса на руски медии и компании (вкл. чрез дезинформация) в президентските избори в САЩ с използване на предоставяните от нея услуги.

По-специално, в изявлението е обърнато внимание на сочената за основен организатор и изпълнител на дейностите по намесата в изборите руска компания „Агенция за интернет изследвания“ (АИИ) и спонсорираната от руската държава медийна компания RT.

Google съобщава, че в рамките на провежданото разследване е бил направен преглед на рекламите поръчани от свързвани с правителства (в случая – на Русия – бел.ред.) действащи лица. Било е установено, че:

„ - Ние открихме, че две сметки свързани с АИИ са изразходвали общо 4 700 долара на нашите платформи по време на избирателния цикъл 2016. Тази сума покрива и търсене и показване на реклами.

 - Тези реклами не са били насочени към точно насочени към специфични групи потребители: напр. ние не открихме доказателства за насоченост по географски признак (напр. определени държави) или по определени политически предпочитания на потребителите (напр. дясно или ляво ориентирани).“

Като се има в предвид, че избирателният цикъл за президентските избори в САЩ надхвърля периода от една година, а също и общата изразходвана АИИ за реклами сума (едва 4 700 долара), то единственият възможен извод е, че ефект от намесата от страна на тази компания в избирането на новия президент на САЩ не е имало. Вероятно, такъв и не е бил търсен, защото в противен случай, сумите за реклами щяха да бъдат многократно по-големи.

Подобни са и резултатите от разследването за използването на платформата YouTube, при която основно внимание е било обърнато на обвинената от много политици и медии в САЩ и Европа медийна компания RT:

„ - Ние открихме 18 (видео)канала, вероятно свързани с тази (изборна – бел.ред.) кампания, които са създали обществено достъпни видеа - на английски език и със съдържание, което изглежда да е политическо (тези канали също така са поствали не-политически видеа, напр. видеодневници от лични пътувания).

 - Общо имаше 1 108 такива видеа, представляващи общо 43 часа съдържание и с общо 309 000 прегледа (от потребители – бел.ред.) от САЩ от юни 2015 до ноември 2016 г. (Забележка: Един потребител може да генерира много прегледи на едно видео.)

 - Тези видеа общо имаха много ниска гледаемост – само 3% от тях бяха с над 5 000 прегледа.

 - Видеата на тези канали на бяха насочени към САЩ или към който и да било сектор от населението на САЩ.

 - Ние спряхме каналите, които идентифицирахме.

 - Някои поставиха въпроси за използването на YouTube от RT, една медия финансирана от руското правителство. Нашето разследване не откри манипулиране на нашата платформа или нарушения на политиката (на Google – бел.ред.); RT – и всички други държавно спонсорирани медийни източници – остават в рамките на нашите стандартни правила.“

Очевидно, обвиненията за пряка руска намеса през осигуряваните от Google услуги от страна на руското правителство посредством АИИ и RT - сочени за основни източници на т.нар. „fake news“, които са манипулирали активно и спешно президентските избори в САЩ – не са потвърдени от проведеното от Google разследване.

Текстът с резултатите от разследването на Google можете да видите ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас