НОВИНИ

(Обновено...)

Немските сили за сигурност задържаха днес в Шверин 19 годишен сирийски „бежанец“, който е заподозрян в подготвянето на терористични атаки с импровизирани взривни устройства (ИВУ) в Германия.

Според изявление на прокуратурата, Ямен А. вече е бил напреднала фаза на подготовката на ИВУ. Според разследващите, през юли т.г. той е решил да извърши терористични атаки с ИВУ, при които да предизвика възможно най-голям брой убити и ранени. Засега няма информация, дали е избрал целите за атаките си и ако да, кои са били те. Не бе съобщено и за връзки на Ямен А. с терористични организации.

Заподозреният е започнал да се снабдява с необходимите за изготвянето на ИВУ материали (химикали и компоненти).

Той е бил задържан рано тази сутрин в кв. Ной Зипендорф, като при операцията са били претърсени три намиращи се близо един до друг апартаменти. В тях живеят няколко човека, но никой от тях не е бил задържан. По същото време, във връзка със задържането в Шверин, в Хамбург също е била проведена полицейска операция, при която също са били претърсени няколко жилища.

Във връзка със задържането на сириеца, министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер заяви, че с него е била предотвратена „сериозна терористична атака в Германия“. „От това, което знаем, действията са доста точни – достатъчно късно за да бъдат осигурени доказателства и в същото време – достатъчно рано за да бъде надеждно предотвратена опасността“, каза още министърът.

От неговото изявление също така стана ясно, че операцията по разкриването на терориста е била с участието на „чуждестранни служби“ за сигурност.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас