НОВИНИ

Унгарското правителство отмени традиционен германско – унгарски форум

Връзките между Германия и Унгария намаляват все повече. Унгарското правителство отмени традиционния „Унгарско – Германски Форум“, който се провеждаше ежегодно от 1992 г. насам.

Недоволно от демонстративната критика и проявите на неодобрение към политиката на Унгария от страна на представителите на Германия, унгарското правителство прекъсна една 26 годишна традиция – ежегодна провеждания при обменено домакинство „Унгарско – Германски Форум“ и той няма да се състои през тази година.

Това не е първото действие от страна на Будапеща, която е недоволна от провежданата от Берлин политика и налагането й в рамките на ЕС. На 23-тата годишнина от подписването на стратегическите двустранни споразумения на Германия с Чехия, Словакия и Унгария, немският канцлер Ангела Меркел проведе срещи с чешкия премиер Бохуслав Соботка и словашкия му колега Робърт Фицо. От унгарска страна, нямаше представителство дори и на ниво министър.

„Унгарско – Германският Форум“ е създаден лично от Йозеф Антал и Хелмут Кол през 1992 г. Оригиналната му идея е подпомагане на евро-атлантическата интеграция на Унгария. Освен това, той се е занимавал с проблеми на членството на страната в НАТО и ЕС. В последно време, форумът представляваше платформа за дискутиране на политическите, икономическите, научните и културните връзки и отношения между двете страни. По традиция, министрите на външните работи на Унгария и Германия участваха в редовните заседания на форума.

След 2010 г. немската страна се възползва от отворения диалог на Форума, за да изразява своите (на моменти доста резки) критики по водената от управляващите в Унгария вътрешна и външна политика. Имайки в предвид тази практика и очаквайки, че външният министър на Германия (тогава) Франк-Валтер Щайнмайер няма „да спести“ критиките си, унгарското правителство поиска, заседанието на форума преди изборите през 2014 г. да се проведе не в Будапеща, а в Берлин. Щайнмайер отказа да участва във Форума, а в отговор, Будапеща изпрати правителствени представители на най-ниското до тогава ниво.

Всичко това „свали“ значимостта на Форума. В допълнение, един от съорганизаторите му - Унгарски съвет на европейското движение (УСЕД), през последните години е изпращало като свой представител Петер Балаш – първият унгарски еврокомисар и министър на външните работи в правителството на Байнай, който освен това е и преподавател и съпредседател на поддържания от Джордж Сорос Централноевропейски университет. Въпреки настояванията на МВнР на Унгария, УСЕД отказва да изпрати на форума друг свой представител – вместо видния опозиционер Балаш.

В крайна сметка, правителството на Орбан отмени срещата на Форума за тази година, което е и ясна демонстрация на „охладняването“ във взаимоотношенията между Унгария и Германия.

По информация на Magyar Nemzet

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас