НОВИНИ

ЕК предложи внасянето на промени в Газовата директива на ЕС (2009/73/EC), според които газопроводът „Северен поток 2“ може да загуби рентабилността си.

Предложените промени могат съществено да навредят на изграждането на газопровода и в частност на руския газов гигант „Газпром“, поставяйки под въпрос реализацията на инвестициите.

Предложените нови регулации предвиждат въвеждането на обща юристдикция за всички газопроводи влизащи в блока и „Северен поток 2“ – който предвижда транспортирането на руски газ директно до Германия през Балтийско море – може да се окаже нерентабилен.

Според новите правила представени на 8 ноември в Брюксел от вицепрезидента на ЕК отговарящ за енергийния съюз Марош Шефкович всички основни газопроводи влизащи на територията на ЕС ще трябва да изпълняват правилата за прозрачност, достъпност и ефективност на блока.

Пред медиите в Брюксел Шефтович заяви, че новите предложения, които той очаква че ще бъдат приети по „бърза процедура“ са замислени да осигурят „много необходимата яснота и правна (юридическа) сигурност“. Относно „Северен поток 2“ – описан от него като „спорен проект“ - той заявява, че не трябва да бъде изграждан в „правна празнота“.

За момента представеният документ е само предложение на Комисията, което за да влезе в действие трябва да бъде подкрепено от болшинството страни-членки и Европарламента.

В съобщението на Комисията за предложенията се допълва още, че тя „не вижда необходимост от нова инфраструктура от магнитута на Северен поток 2“, както и че ЕС ще „продължи да подкрепя импорта на руски газ транспортиран през Украйна“.

На практика, предложенията за промени в законодателството на ЕС са насочени именно срещу газпровода "Северен поток - 2". Независимо от официално изтъкваните от ЕК и някои държави доводи, реалността е, че правилата "трябва" да бъдат променени по начин, който да прави именно този газопровод незаконен или поне - нерентабилен. 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас