НОВИНИ

Отказът от собствената европейска култура и традиции придобива все по-причудливи, дори „извратени“ измерения. В Швеция е започнала кампания да бъдат премахнати четири скулптурни групи от фасадата на двореца.

Това било наложително, защото по думите на проф. Маргарета Россхолм от Стокхолмския университет, те „разпространяват послание на насилие и неравенство“.

Според нея, ние трябва да помислим, какво защитава изкуството, да се пазим и може би да избягваме предизвикателствата, които миналото ни отправя. Тя счита, че не трябва да го насаждаме или да го правим невинно, защото то не е невинно - това е риторика на силата и на сексуалното насилие.

Според апологетите на премахването на четирите композиции, крал Карл Густав трябва да демонстрира, че е „за Швеция, в сегашното време“ – естествено, като ги премахне.

Въпросните „изнасилвачески“ статуи са творби на скулптура Бернар Фуке Стари и оригиналите им са създадени в началото на 18-ти век, а бронзовите им варианти са поставени на фасадата на кралския дворец в Стокхолм през 1897 г. Четирите композиции изобразяват сцени от елинската и римската митология – Парис и Елена, Борей и Орития, Плутон и Прозерпина и Ромул и Херсила.


14 11 2017 Sweden 2

От поставянето им до сега, те са видени от милиони посетители на шведската столица. Въпреки това, не е известно, някой да е станал изнасилвач под тяхно влияние.

От друга страна, ако тази тенденция за „модерност“ и желание за „прочистване“ на произведенията на изкуството от европейската история се запази и разрасне, може би съвсем скоро ще станем свидетели и на искания, от стотиците галерии да бъдат премахнати хиляди картини, гоблени, книги, илюстрации и статуи на класици, а фреските по стените на запазените исторически сгради да бъдат направо замазани – все в името на „равноправието“ и отричането на „сексуалното насилие“.

Отхвърлянето на собствената история в „демократична“ Европа е в пълен ход, а целта му е очевидна – да превърна европееца в „дърво без корени“. И всичко това става на фона все по-засилващата се пропаганда, настояваща „да приемем културните различия“ на вълните мигранти от Африка и Близкия Изток. Извратено и мазохистично, но според някои – демократично.

По информация на „Expressen“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас