НОВИНИ

Финландия е депортирала тази година 63 иракчани. Според иракски медии депортацията е „насилствена“ и иракски дипломатически представители не са били уведомени за нея.

„Финландската полиция депортира 63 иракчани търсещи убежище - насилствено през първата половина на 2017 г., въпреки че официално споразумение не беше подписано с Ирак за това“, коментира източник на иракското МВнР, цитиран от „Alghad Press“.

Той е коментирал също, че иракското посолство в Хелзинки е информирало министерството, че не е било уведомено за мярката, допълвайки, че мигрантите (интересно как от „търсещи убежище“ изведнъж станаха на „мигранти“!) са държани „под предтекста – защита от трафиканти (на хора)“, но по-късно са депортирани с турски и катарски полети.

Източникът е съобщил още, че иракското посолство в Хелзинки няма информация да депортираните лица, и че представител на финландската полиция е подчертал, че депортирането е на доброволна основа, а полицията не предприема никакви мерки за "насилствена депортация" на "бежанци".

Alghad Press“ съобщава, че е получила достъп до официални документи на иракското министерство на транспорта, които показват координация между офиси на иракските въздушни превозвачи в Бейрут и иракското посолство в Аман (столицата на Йордания) за подпомагане завръщането на „бежанци“. (Сега вече като минаха през „търсещи убежище“ и „мигранти“ станаха „бежанци“, каквито всъщност не се депортират от финландската полиция!)

По данни на финландските миграционни служби (цитирани в иракски медии) през 2016 г., 70% от иракчаните подали искания за убежище са ги оттеглили, като са се позовали да дългия процес на обработка на документите, враждебно отношение към мигрантите и семейни въпроси (нали всъщност „бягаха от война и насилие“ или поне това е официалната версия на политически коректните).

Иракските медии съобщават още, че повече от 32 500 лица търсещи убежище са пристигнали във Финландия през 2015 г. като исканията за убежище на почти 71% от тях са били отказани.

Явно, въпреки "старанието" на иракските власти да представят нещата (меко казано) по негативен за Финландия начин, не става въпрос за депортиране, а за доброволно завръщане - след като мигрантите са се убедили, че исканията им за предоставяне на убежище няма да бъдат удволетворени. Цялата тази "суматоха" може да бъде описана, като перефразираме един стар виц: "Не били бежанци, а мигранти търсещи по-лесен живот. И не били депортирани, а се върнали доброволно." Остава само да се добави още иден факт - Финландия (както и много други европейски страни) дава по 1 500 евро на всеки завръщащ се доброволно в страната си мигрант, а за всяко от придружаваните от него деца - по 750 евро. 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас