НОВИНИ

Жител на Белорусия, споделящ възгледите на „Ислямска Държава“ (ИД) е бил осъден на 12 г. лишаване от свобода.

„По съвокупността на престъпленията, по частното обвинение определеното наказание под формата на лишаване от свобода за срок от 12 г. с отбиването му в изправителна колония при условията на строг режим и без конфискуване на имушеството му, е окончателно“, пише в съобщение на пресслужбата на Витебския областен съд, цитирано от ТАСС.

Признатият за виновен е на 34-години, жител на Полоцк и според съда той е виновен в „умишлени действия, насочени към подбуждане на религиозна и други социална вражди и разтогласия по религиозен признак и друга социална принадлежност“. Той, също така е бил признат за виновен за незаконна изработка и съхранение на взривни вещества, незаконно изготвяне (изработка) на основни части за взривно устройство и незаконното изработване на такива за извършване на престъпление. В допълнение към това, мъжът чиято самоличност не е съобщена е признат за виновен и „в разпространение на порнографски изображения, извършено с използването на глобалната компютърна мрежа интернет“.

Съдът е установил, че обвиняемият през 2013 г. е заминал за Германия, където е променил религията си и е приел исляма – „придържайки се към крайно радикални сунитски религиозно-екстремистки възгледи, характерни за терористичната групировка „Ислямска Държава“.

Обвиняемият е търсил и разпространявал чрез интернет аудиовизуални, графични и текстови пропагандни материали на джихадистите и „други религиозно-екстремистки информационни материали, насочени към формиране в неопределен кръг лица на чувство на ненавист, неприязън и нетърпимост по отношение на лица, не изповядващи исляма“, отбелязва съдът.

През 2015 г. , той е бил депортиран от Германия и е продължил да действа за „подбуждане на религиозна вражда и нетърпимост“, като чрез информационно-комуникационни средства е разширил кръга от лица, на които е изпращал „посочените пропагандни материали“.

По информация от съда, през 2016 г. обвиняемият е направил взривно вещество, което е съхранявал в жилището си – то е било намерено от правоохранителните органи. Също така, в жилищата (по местожителство и месторегистрация) на обвиняемия са били намерени готови за сглобяване съставни части на самоделно взривно устройство.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас