НОВИНИ

Криворазбраната толерантност и политическа коректност постепенно, но все по-бързо и все по-сигурно убиват европейските културни традиции.

В последните дни в Германия набира скорост скандал, започнал с разпространяването на една снимка във Фейсбук. Снимката е направена от Ерика Щайнбах, бивш депутат в Бундестага от ХДС на Ангела Меркел от 1990 до 2017 г., която напусна партията през януари т.г. и стана независим депутат. На нея е изобразен постер, рекламиращ „Базар на светлината“ в град Елмсхорн, провинция Шлезвиг-Холщайн. Под снимката, Щайнбах написа „Аз не знам друга страна освен Германия, която да изхвърля зад борад нейната собствена култура и традиция“.

От градската управа се оправдаха (и това се отразява в „праведните“ медии), че всъщност базарът е бил преименуван още през 2007 г., а детето на плаката, изобразяващо ангелче е „натурална германка“. Въпреки това, недоволството в социалните мрежи продължава да се шири.

Депутатът в Бундестага от партията Алтернатива за Германия Детлев Шпангенберг направи доста по-стряскащо обобщение. По думите му, все вопече коледни базари в Германия се преименуват в „базари н светлината“. Той определи това като подчиняване на „новите граждани от мохамеданските култури“. „Организаторите на коледни базари все повече рекламират тази година така наречените „базари на светлината“. Например в Елмсхорн, Мюнстер, Хоенлимбург, Дуйсбург-Норд, Бергкамен, Лихтенберг и Лайпциг-Льосинг“, допълва той.

„Коледните базари са традициа от столетия, празникът е дълбоко християнски. Сега Коледата систематично се премахва. Малко по малко, градове, църкви, училища и детски градини се включват в това“, казва депутатът. Едва ли други народи толкова лесно се подчиняват на чужди обичаи, подчертава още Шпангенберг.

Много потребители в социалните мрежи и коментарните рубрики на медиите са направо ужасени. „Защо коледният базар там се нарича базар на светлината – само не ми казвайте, че е заради светлините“, гневно пита една от тях. Друг потребител е по-конкретен и заявява, че преименуването трябва да бъде считано за „нагло и анти-културно“. Други потребители пък считат, че преименуването започнало преди няколко години е с цел да се привлекат посетители – мюсюлмани, но повечето от останалите коментиращи не са съгласни с това…

Нищо чудно, след някоя и друга година, и самото Рождество Христово да бъде преименувано на "празник на..." каквото щете - на светлините, на предновогодишното похапване или на каквото и да било, стига да няма връзка с християнството. Що се отнася до чернокожото ангелче - и това не е прецедент. Достатъчно е да си спомним един филм на "Холмарк", където ролята на тракиеца Орфей беше изиграна от чернокож актьор. Тогава, повечето българи приеха това с насмешка. Само че, ставащото сега съвсем не е смешно.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас