НОВИНИ

Терористичната джихадистка групировка „Ислямска Държава“ (ИД) планира да дестабилизира общестено-политическия живот в Афганистан и да се закрепи в тази страна, заяви министърът на отбраната на Таджикистан Шерали Мирзо.

„Събитията от последните месеци свидетелстват за това, че ИДИЛ (ИД) и други радикални групировки, използват всички възможни способи, дестабилизират обществено-политическата обстановка в Афганнистан и по този начин планират да се закрепят на територията на тази страна“, казва той по време на церемония по закриването на учение на Колективните сили на Организацията на Договора за колективна сигурност в републиката, цитиран от „РИА Новости“.

По думите му, най-актуален и значим за Таджикистан се явява въпросът за военно-политическата обстановка в съседен Афганистан, както и това, как тя се отразява на сигурността в Централна Азия.

Според него, редица фактори от основниа „спектър на предизвикателствата и заплахите“ за общата безопасност „продължават да се концентрират в северен Афганистан, където нараства присъствието на представители на радикални терористични и екстремистки организации и течения“.

В учението „Бойно братство 2017“ са участвали контингенти на Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, в него са били задействани над 5 хил. военни, 60 самолети и вертолети и над 1.5 хил. единици въоръжение, военна и специална техника, вкл. ракетни комплекси „Искандер“, самолети на далечната и фронтова авиация и дронове.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас