НОВИНИ

... но ние, не ги искаме ....

Върховната комисия за човешки права на Ирак е съобщила, че иракското МВнР изисква „вземането вна мерки за освобождаването на 50-те иракски бежанци държани от австралийските власти на остров Манус“.

В прес-съобщение на говорителя на Комисията, Али ал-Бауати се съобщава, че „иракското посолство в Канбера е открило (разкрило), че австралийските власти държат 50 иракски бежанци на остров Манус в трудни хуманитарни условия, за да ги задължат да се върнат в Ирак“, съобщават иракските медии.

В последно време лицемерието на Багдад по отношение на гражданите на страната,  които шестват из западните страни достига ниво, характерно само за Брюксел (ЕС). Ако, ираското МВнР (в лицето на посолството) не прави разлика между мигранти и бежанци е по-добре да се въздържа от коментари на темата.

Успоредно с това, Багдад отново отправи искане към международната общност за финансови помощи. Говорителят на парламента Салим ал-Джабури заяви по време на среща с представители на американската търговска камара, че „подкрепата за иракската икономика ще помогне за подобряване на условията на живот на иракските хора по време на предстоящия период“.

Така, докато иракските власти продължават да искат финансови и военни помощи, докато парадират с военните си успехи срещу „Ислямска Държава“ (ИД) в страната и твърдят, че джихадистите са разбивани, същите те многократно настояват т. нар. „иракски бежанци“ – т.е. иракчани нелегално влезли в други страни и доста често не получили бежански или друг хуманитарен стату, ако въобще са искали такъв – да не бъдат връщани срещу желанието им. Т.е. държвите да не изпълняват собствените си закони, защото иракски граждани не били искали … а какво да правят тези държави с иракските граждани извършващи престъпления на тяхна територия?!

Поне за ЕС, Ирак е „вторият доставчик“ на „мигранти“ след Сирия – по данни на ФРОНТЕКС за периода януари-октомври 2017 г. пристигналите в ЕС през източно-средиземноморското направление (през Гърция) иракчани са 5 747, тези пристигнали през бивша Югославия са 802, т.е. общо 6 549 – общо сирийците са 13 115.

Интересно, през колко сигурни държави са минали тези 50 иракчани преди да стигнат до Австралия, а още по-интересно е от кого бягат (ако са бежанци), от Багдад ли, от кого … (на снимката: членове на иракски сунитски племана полагат клетва за вярност към "Ислямска Държава").

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас