НОВИНИ

Върналият се късно през нощта в Ливан премиер Саад Харири, задържа оставката си.

Късно през нощта на вторник срещу сряда (12/22 ноември) премиерът на Ливан Саад Харири се върна в Ливан, след като „по пътя“ направи две спирки – в Кипър и Египет.

Днес президентът на страната Аун и Харири присъстваха заедно на военния парад в Бейрут по повод Деня на независимостта. Аун (християнин – маронит, бивш военне командир и съюзник на Хизбула), който публично бе заявил, че Саудитска Арабия държи Харири като затворник, а също и че няма да приеме оставката му преди той да се завърне в Ливан и Харири (мюсюлманин – сунит, гражданин на Саудитска Арабия и Ливан) се прегърнаха пред множеството и Аун го поздрави със завръщането му.

По-късно, двамата имаха среща, след която Херири заяви, че е поднесъл оставката си на президента, но по негово искане я е „спрял“ – за да се отвори път за провеждане на консултации. Той остави отворена възможността да остане на поста, ако Хизбула спазва политиката на Ливан за оставане настрана от конфликтите в региона.

По думите на Харири, Ливан „изисква“ всеки да положи извънредни усилия за да „го защити в противопоставянето на опасностите и предизвикателствата“.

Освен това, Харири за пореден път отрече, че е бил заставен от Саудитска Арабия да подаде оставка, както и че е бил задържан там – в опит да бъде „орязано“ влиянието на Иран и подкрепяната от него Хизбула в региона.

В понеделник – ден преди завръщането на Харири, лидерът на Хизбула Хасан Насаллах каза, че все още го счита за премиер, че е отворен за всякакъв диалог и обсъждане на ставащото в Ливан, като освен това заяви, че организацията не изпраща оръжия в Йемен и дори обеща, че би могъл да изтегли бойците на Хизбула от Ирак след като Ислямска държава бъде победена.

Оставането на Харири в „полуоставка“ ще бъде възприето в региона като удар по политиката на Саудитска Арабия, но на всички е ясно, че предстоят дни на напрегнати „задкулисни“ пазарлъци и договаряния, при това с активното участие на външни сили и организации.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас