НОВИНИ

Президентът на Иран, Хасан Рохани отправи остра критика към „Арабската Лига“ (АЛ), питайки „къде бяха те, когато иракчаните трябваше да се бият с „Ислямска Държава“?“.

„И къде, (когато) сирийците бяха обезглавявани от ИДИЛ?“.

Коментарите му (излъчени по държавната телевизия) идват като отговор на скорошните критики от страна на Лигата, която той определя като „една износена, изтощена и неефективна организация“.

В събота, Съветът на Лигата в Кайро призова Съвета за сигурност на ООН да спре Иран от бутането на Близкия Изток на „ръба на пропастта“ (заседанието на организацията беше извънредно – по искане на Саудитска Арабия), заявявайки че изстрелването на ракета от Йемен по Саудитска Арабия е враждебен акт срещу всички арабски страни. Всъщност ситуацията в Йемен е, че арабски страни водени от Саудитска Арабия си водят военна операция – резултат от нея са основно жертви сред цивилното население и жестоки щети по гражданската инфраструктура, вкл. училища и болници – без какъвто и да било мандат от международна организация, напр. ООН.

“Бързият отговор отразява тежеста на ситуацията пред която са изправени нашите страни … като резултат от нарушенията с балистични ракети от Иран и пряката намеса във вътрешните работи на арабските държави“, заяви Абдел ал-Джубеир – външен министър на Кралство Саудитска Арабия на срещата на АЛ.

По думите на Рохани, ракетата е „просто реакция на саудитските престъпления и ежедневни бомбардировки на населението в Йемен“.

С това критиките на иранския президент към Лигата не се изчерпват и той пита страните - 22 членове и 4 наблюдатели – защо не са подкрепили населението на Йемен, подложено на саудитските бомбардировки, ливанците застрашени от „Ал-Кайда“ и ИДИЛ („Ислямска Държава“ – ИД) и потиснатите палестинци.

Преди да отпътува за Сочи (за тристранна – Русия, Иран и Турция - среща по Сирия) Рохани е заявил, че всеки опит за промяна на географските граници в региона ще се провали и е „обещал“ Иран да продължи борбата срещу терористите до тяхното изтребване.

„Тези постижения не означават, че въпросите за тероризма и „Даеш“ (ИД – бел. ред.) вече не съществуват“, коментира още той във връзка със скорошните победи над главорезите в Сирия.

„Но, основите (на терористичните групи) се разпадат“, което означава, че те не контролират каквато и да е територия, където могат да изградят държавност", допълва още той.

Под контрола на сирийските правителствени сили е почти 98% от територията на страната, а огнищата на съпротива на терористите бързо загасват, съобщи президентът на Русия, Владимир Путин по време на срещата му с чешкия президент Милош Земан във вторник.

Използвана е информация на „Хаарец“, АНСА и ирански медии.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас