НОВИНИ

Специалните служби на САЩ са се включили в разследването започнато в Грузия след специалната операция в Тбилиси от 22 ноември.

По думите на ръководителя на Службата за държавна сигурност (СДС) на Грузия, Вахтанг Гомелаури „към процеса на разследване на станалите събития се подвключиха съответните служби на САЩ“, които имат „голям опит в разследването на такива дела“.

Гомелаури, също така не е изключил вероятността всред ликвидираните при операцията да е бил и чеченеца Ахмед Чатаев, но „точен и конкретен отговор на въпроса дали той е сред загиналите, ще бъде даден след завършване на всички експертизи и завършването на следствието“.

Малко след операцията в Тбилиси от 22 ноември се появиха информации, че сред ликвидираните е и Чатаев (на снимката) – познат също и като Едноръкия Ахмед – който е смятан за организатор на атаката по международното летище в Истанбул от 28 юни 2016 г.

Джихадистът организирал атаката в Истанбул е сред убитите в Грузия.

Операцията в Тбилиси – във вторник и сряда – продължи почти едно денонощие и в резултат беше „арестуван един, а трима членове на престъпна група, които не са грузински граждани“ бяха ликвидирани. Четирима служители на грузинските сили за сигурност бяха ранени, а един загина.

Престрелка между полиция и терористи в Тбилиси.

В петък градският съд на Тбилиси определи задържане под стража на гражданин на РФ, задържан на 21 ноември в рамките на антитерористична операция. Следствените органи (към момента) са съобщили само инициалите – С. Д. – на задържания, който е обвинен в „придобиване, съхранение и носене на огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни вещества и устройства с терористична цел“, както и в членство в „чуждестранна терористична организация и подпомагане на терористична дейност“. Според съобщение на Гвалната прокуратура на Грузия, ако задържания бъде признат за виновен, той може да получи от 10 г. до 17 г. затвор.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас