НОВИНИ

Полицията на австралийския щат Виктория е арестувала австралийски гражданин със сомалийски произход, на когото са предявени обвинения в подготовка на терористична атака в новогодишната нощ.

„Той (арестуваният) се явява гражданин Австралия, роден в семейство на бежанци от Сомалия“, съобщава заместник-комисарят на щатската полиция Шейн Патън, цитиран от ТАСС.

По думите му, арестуваният е 20 годишен и се е опитвал да се сдобие с автоматично оръжие за осъщестяване на престъпните му намерения. Плановете му са били, след набавянето на оръжие, да отиде в Новогодишната нощ на площад Федерация и за започне безразборен разстрел на хората там.

По традиция в нощта на 31 декември – подобно на много други западни градове – на централния площад в Мелбърн се събират хиляди хора – местни и туристи – за да посрещнат заедно Новата година.

„Потенциалните последствия от такава терористична атака биха били катастрофални, този човек е изразявал нмерения да убие , колкото може повече хора“, подчертава Патън и уточнява, че арестуваният е открит поддръжник на „Ислямска Държава“ (ИД).

Полицаят, също така е подчертал, че според наличните данни, арестуваният е действал самостоятелно – „ние не издирваме други заподозрени“.

Ситуацията със семейството му е много подобна с тази на „масата“ терористи извършили атаки в Европа през последните месеци. По всичко изглежда, че те не вярват/приемат обвиненията, а баща му е коментирал (във вторник), че синът му не е направил нищо грешно.

„Той е съвсем невинен“, настоява той (цитиран от RT).

Все още не е ясно, как точно е станало „индоктринирането“ му и полицията не го свързва с някоя конкретна джамия. И въпреки, че полицията уверява гражданите, че няма „значителен риск“ от страна на (потенциални) терористи, Патън признава, че в провинцията има мрежа от екстремисти.

„Той се е свързал с други лица в екстремистката общност във Вирджиния … това е много малка общност от екстремисти“, коментира той.

Полицията е наблюдавала арестувания дълго ввреме преди задържането му – за около година. Тя е претърсила фамилното жилище в Уерби, а група полицаи са претърсили и компютърния магазин, където той е работел за по няколко часа на ден.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас