НОВИНИ

Базираната във Великобритания „Арабска организация за права на човека“ е подала жалба в Международния криминален съд (МКС) против Обединенине Арабски Емирства (ОАЕ), обвинявайки властите вй във „военно престъпления“ в Йемен.

Според изявление на адвоката на групата за АФП, неправителствената организация също така обвинява ОАЕ  - която е една от държавите участнички във водената от Саудитска рабия коалиция – в „безразборни атаки на гражданско население“, използване на забранени оръжия (клъстерни бомби) и използване на наемници за мъчения и екзекуции.

Старшият прокурор на МКС, Фатоу Бенсоуда ще трябва да реши дали да започне или да не започва предварително разследване. Йемен и ОАЕ не са подписали „Римския статут“ (договора за създаването на МКС) и в тази ситуация Бенсоуда има юристдикция само, ако граждани от друга страна са били замесени.

Самият адвокат Брехам (базиран в Париж) признава, че жалбата е за престъпления извършени на територията на Йемен от ОАЕ, които не признават МКС, но допълва, че използваните (наетите) от Емиратите наемници са „от Колумбия, Панама, Ел Салвадор, Южна Африка и Австралия – страни, които признават МКС“.

От август 2014 г. в Йемен продължава политическото противопоставяне, което е в основата на започната от т. нар. Арабска коалиция под ръководството на Саудитска Арабия кампания от военни операции (без мандат от ООН). По данни на ийеменския център по права и развитие от пролетта на 2015 г. в страната са убити повече от 10 000 мирни граждани, като 2 400 от тях са деца и 2 000 – жени. Ранените за същия период са над 18 500, а инфраструктурата на бедната страна, която перманентно е на ръба на хуманитарна криза е жестоко увредена, вкл. медицински учреждения и училища.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас